Jak poznat kohouta od slepice?

Pro mnohé z nás může být rozlišení mezi kohoutem a slepicí na první pohled záhadou. Přestože se obě pohlaví zdají být na první pohled podobná, existuje několik klíčových rozdílů, které nám mohou pomoci snadno určit, zda se jedná o kohouta nebo slepici. Toto rozpoznání je zásadní nejen pro chovatele drůbeže, kteří se snaží udržet vyvážený poměr pohlaví ve svém stádu, ale i pro zahrádkáře a hobby farmáře, kteří chtějí získat nejlepší výsledky v produkci vajec nebo masa. V tomto článku prozkoumáme různé fyzické a behaviorální rozdíly mezi kohouty a slepicemi, které nám umožní snadněji je rozlišit. Od charakteristického vzhledu peří a hřebenů až po jedinečné chování a zvuky, které vydávají, každý aspekt nám může poskytnout klíčové indikace. Navíc se podíváme na metody, jak rozpoznat pohlaví kuřat již v raném věku, což je obzvláště užitečné pro ty, kdo se zabývají výchovou kuřat od začátku.

jak-poznat-kouhouta-od-slepice

Hlavní rozdíly mezi kohoutem a slepicí

Rozpoznání rozdílu mezi kohoutem a slepicí je klíčové pro každého, kdo se zajímá o chov drůbeže. Zaměříme se na hlavní fyzické rozdíly, které vám pomohou snadno rozlišit jedno pohlaví od druhého.

Barva a tvar peří

Jedním z nejzřetelnějších rozdílů mezi kohouty a slepicemi je vzhled jejich peří. Kohouti často mají pestřejší a lesklejší peří než slepice. Zatímco peří slepic může být více matné a jednobarevné, kohouti se mohou pyšnit širokou škálou barev a odstínů, které slouží jako prostředek pro přilákání partnerky a odstrašení rivalů.

Tvar peří také hraje roli. Kohouti mají dlouhé, štíhlé ocasní peří a často i výraznější "nákrční" peří okolo krku. Toto peří může mít různé odstíny a často kontrastuje s ostatním peřím na těle.

Velikost a barva hřebenu a lalůčku

Hřeben a lalůčky jsou dalšími významnými rozlišovacími znaky. Kohouti mají obvykle větší a výraznější hřeben na hlavě. Tento hřeben může být v různých formách - od jednoduchých až po složité struktury - a je obvykle jasně červené barvy. Lalůčky u kohoutů jsou také větší a červenější než u slepic.

Naopak, slepice mají menší a méně výrazné hřebeny a lalůčky. Tyto mohou být méně zřetelné a ne tak jasně zbarvené jako u kohoutů.

banner blog bovram

Velikost a postava

Velikost a postava jsou také důležitými ukazateli. Kohouti bývají obecně větší a robustnější než slepice, s širším hrudníkem a masivnější stavbou těla. Mají také delší a silnější nohy, což je pomáhá v dominanci a obraně stáda.

Slepice na druhou stranu mají menší, kompaktnější tělo a jsou obvykle nižší. Jejich stavba je více uzpůsobena pro kladení vajec, což zahrnuje širší boky a kratší nohy.

 

Rozdílné chování

Dva klíčové aspekty, které odlišují kohouty od slepic, jsou jejich vokalizace a teritoriální chování.

Kokrhání a kvokání

Nejvýraznějším rozdílem mezi kohoutem a slepicí je zvuk, který vydávají. Kohouti jsou známí svým charakteristickým kokrháním, které slouží jako způsob komunikace s ostatními ptáky ve stádu.

Kokrhání není jen prostým projevem existence; má mnoho funkcí, včetně oznamování svítání, varování před nebezpečím, nebo ukázání dominance. Kohouti obvykle začnou kokrhat na úsvitu, ale mohou to dělat kdykoliv během dne, zvláště když cítí potřebu upevnit svou pozici v hierarchii stáda.

Na druhé straně slepice jsou známé svým kvokáním, což je měkčí a melodický zvuk. Kvokání je často slyšet, když slepice klade vejce nebo když si hledá potravu. Tento zvuk může být také způsobem komunikace mezi slepicemi a jejich kuřaty.

Teritoriální chování

Teritoriální chování je dalším důležitým faktorem, který odlišuje kohouty od slepic. Kohouti jsou často mnohem teritoriálnější a agresivnější než slepice, což je zřejmé zejména v přítomnosti jiných kohoutů nebo potenciálních hrozeb. Kohouti chrání své stádo před predátory a mohou být agresivní i vůči lidem, pokud cítí, že jejich teritorium nebo stádo je ohroženo.

Slepice, naopak, jsou obecně klidnější a méně agresivní. I když mohou projevovat určitou úroveň teritoriálního chování, zejména když mají kuřata, jejich reakce jsou méně násilné a jsou více zaměřeny na ochranu než na útok.

 

Reprodukční role kohouta a slepice

Tyto role jsou zásadní pro udržení a rozšiřování drůbeží populace a mají značný vliv na produkci vajec a maso.

Kladení vajec u slepic

Základním reprodukčním úkolem slepic je kladení vajec. Slepice začínají snášet vejce ve věku přibližně 5 až 6 měsíců a mohou klást vejce po celý svůj život, i když frekvence kladení vajec se s věkem snižuje.

Většina slepic klade vejce téměř každý den, přičemž nejvyšší produkce vajec je obvykle během prvního a druhého roku jejich života.

Barva a velikost vajec se liší v závislosti na plemeni. Některé plemena, jako jsou Leghorny, jsou chovány speciálně pro vysokou produkci vajec, zatímco jiná plemena, jako jsou Orpingtony, jsou ceněna pro svou schopnost být dobrými "maminkami" a pečovat o svá kuřata.

Je důležité si uvědomit, že slepice mohou klást vejce i bez přítomnosti kohouta. Tato vejce jsou neoplodněná a nemohou se vyvinout v kuřata.

banner blog bovram

Oplodnění vajec v roli kohouta

Kohout má zásadní roli v reprodukčním procesu drůbeže. Jeho primární úlohou je oplodnění vajec. Oplodnění se děje interně, když kohout spáří slepici. Tento proces zahrnuje přenos spermií do reprodukčního systému slepice, kde mohou oplodnit vajíčka, která pak slepice snese.

Oplodněná vejce mají potenciál vyvinout se v kuřata, za předpokladu, že jsou inkubována při správné teplotě a vlhkosti buď pod slepicí nebo v inkubátoru. Kohouti často mají více slepic ve svém "haremů", což zvyšuje genetickou diverzitu v stádu a pomáhá udržet zdravou populaci.

 

Jak vybrat správné krmivo?

Při výběru kvalitního krmiva pro slepice a nosnice je důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů. Cílem je zvolit krmivo, které zajistí zdraví a produktivitu vašich ptáků, zvláště pokud se jedná o nosnice.

Zde jsou hlavní aspekty, které byste měli zvážit:

Nutriční hodnota

  1. Protein: Vysoký obsah proteinů je zásadní, zvláště pro nosnice. Hledáme krmivo, které obsahuje alespoň 16 % proteinů pro podporu vysoké produkce vajec.

  2. Vápník a Fosfor: Vápník je nezbytný pro silnou skořápku vajec. Také je důležitý správný poměr fosforu a vápníku pro optimální zdraví kostí.

  3. Vitamíny a Minerály: Doplňky jako vitamín D, A a E a minerály jako zinek a železo jsou důležité pro celkové zdraví.

Typy krmiva

  1. Granule: Jsou jedním z nejoblíbenějších typů krmiva pro slepice a nosnice. Granule jsou vytvořeny tak, aby obsahovaly všechny potřebné živiny v každé granulce, což pomáhá zabránit selektivnímu krmení, kde ptáci vybírají jen určité části krmiva.

  2. Krmné směsi: Krmné směsi mohou obsahovat různé ingredience, jako jsou obiloviny, semena, leguminy a doplňky. Je důležité, aby směsi byly vyvážené a obsahovaly všechny nezbytné živiny.

  3. Šrot: Šrot, často z obilovin nebo sóji, je bohatý na proteiny a může být cenným doplňkem stravy pro slepice. Avšak, měl by být kombinován s dalšími živinami pro vyváženou stravu.

Krmivo pro nosnice

  • Speciální kompletní krmivo pro nosnice: Vyberte krmivo speciálně formulované pro nosnice, které obsahuje vyšší množství vápníku a dalších živin potřebných pro výrobu vajec.
  • Období Línání: Během línání mohou nosnice vyžadovat vyšší obsah proteinu v krmivu pro podporu růstu peří.

Další faktory

  1. Kvalita: Vyhledávejte renomované značky, které mají dobré recenze a jsou známé kvalitou svých produktů.

  2. Bez GMO a přírodní krmivo: Mnozí chovatelé preferují krmivo bez geneticky modifikovaných organismů (GMO) nebo organické krmivo.

  3. Stáří a specifické potřeby: Zohledněte stáří a specifické zdravotní potřeby vašich slepic. Kuřata a mladé slepice mohou vyžadovat odlišné krmivo než starší ptáci.

TIP na čtení:

 

Zdroje článku:

3 Fool Proof Ways to Tell Roosters from Hens [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://chickenscratchny.com/3-fool-proof-ways-to-tell-roosters-from-hens/

How To Tell A Rooster From A Hen: 5 Easy Differences Explained | Chickens And More [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.chickensandmore.com/how-to-tell-a-rooster-from-a-hen/

5 Differences Between Hens and Roosters - Modern Farmer [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://modernfarmer.com/2021/05/5-differences-between-hens-and-roosters/