Jak chovat slepice? Kompletní průvodce

Vítejte v úžasném světě chovu slepic! Ať už hledáte způsob, jak mít čerstvá domácí vejce, nebo chcete přidat trochu vesnického kouzla do vašeho života, chov slepic může být obohacujícím zážitkem. Nejenže se jedná o relativně jednoduchou a příjemnou činnost, ale je to také skvělý způsob, jak se více propojit s přírodou a pochopit, odkud pochází naše potraviny. Jak na chov slepic? Na co si dát pozor?

jak-chovat-slepice_1

Důležitý je správný výběr druhu slepic

Klíčem k úspěchu je však správný výběr plemene. Probereme, jak vybrat ideální plemeno slepic pro vaše potřeby a poskytneme tipy na to, kde koupit zdravé slepice a na co si dát pozor při nákupu.

Jak vybrat správné plemeno slepic?

1) Snášení vajec

Pokud je váš hlavní cíl získat bohatou snášku vajec, zaměřte se na plemena známá svou vysokou produktivitou. Plemena jako Leghorn, Rhode Island Red nebo Sussex jsou známá svou schopností snášet velké množství vajec. Tato plemena jsou také odolná a přizpůsobivá různým podmínkám.

2) Maso

Pro chov na maso jsou ideální větší a rychle rostoucí plemena, jako jsou Brojler nebo Cornish Cross. Tato plemena nabízejí vyšší výnosy masa, ale vyžadují více potravy a péče.

2) Ozdobná plemena

Ozdobné slepice, jako jsou Silkies nebo Polish, jsou chovány pro jejich jedinečný vzhled a přátelskou povahu. Nejsou sice známé vysokou produktivitou vajec nebo masem, ale jsou skvělým doplňkem každé zahrady a mohou být skvělými společníky.

banner blog bovram

Kde koupit zdravé slepice?

1) Farmářské trhy a místní chovatelé

Ideální je nákup přímo od důvěryhodných místních chovatelů nebo na farmářských trzích. Tímto způsobem máte možnost vidět, v jakých podmínkách byly slepice chovány, a získat přímé informace od chovatele.

2) Specializované obchody

Specializované obchody s chovatelskými potřebami často nabízejí zdravé ptáky a mohou poskytnout odborné rady a doporučení.

Na co si dát pozor při nákupu?

  • Zdraví: Slepice by měly být aktivní, s čistým peřím a jasnými očima. Vyhněte se nákupu ptáků, kteří jsou letargičtí nebo vykazují známky nemocí.
  • Původ ptáků: Informujte se o původu ptáků a zda byly řádně očkovány.
  • Věk: Vědomí věku slepic je důležité, zejména pokud hledáte ptáky pro snášení vajec.

Základní potřeby pro chov slepic

Aby byly vaše slepice zdravé a šťastné, je důležité se nejdříve zaměřit na základní potřeby, které tento chov vyžaduje. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty, jako jsou typy a požadavky na kurník, jeho vybavení a bezpečnostní opatření proti predátorům.

Typy a požadavky na kurník

Klíčem k úspěšnému chovu slepic je správně zkonstruovaný kurník.

Kurník by měl být dostatečně prostorný, aby poskytl každé slepici alespoň 0,5 až 1 metr čtvereční prostoru uvnitř a asi 2 až 3 metry čtvereční ve venkovním výběhu.

Materiál a design

  • Izolace: Kurník by měl být dobře izolovaný, ale zároveň poskytovat dostatečnou ventilaci, aby se předešlo kondenzaci a vlhkosti.
  • Střecha: Skloněná střecha pomáhá odvádět dešťovou vodu a chrání před promoknutím.
  • Přístup: Vhodné jsou otevírací okna nebo dveře, které umožňují snadný přístup pro čištění a sběr vajec.

Vybavení kurníku

Kurník

  • Prostor: Ujistěte se, že kurník je dostatečně velký, aby na něm všechny slepice mohly pohodlně spát. Pro každou slepici počítejte asi 20 až 30 cm místa na hřadě.

Krmítko a napáječka

  • Umístění: Krmítka a napáječky by měly být umístěny tak, aby byly pro slepice snadno dostupné a zároveň chráněné před znečištěním.
  • Čistota: Je důležité, aby byly krmítka a napáječky pravidelně čištěny, aby se zabránilo šíření nemocí.

banner blog bovram

Bezpečnostní opatření proti predátorům

Opevnění

  • Síť: Venkovní výběh by měl být zabezpečený sítí, aby se zabránilo vniknutí dravců, jako jsou lišky nebo lasice.
  • Zabezpečení odspodu: Je důležité zajistit, aby predátoři nemohli podkopat ohradu. Použití pevného drátěného pletiva pod zemí může být účinným řešením.

Zamykání

  • Dveře a okna: Večer je třeba pečlivě zamykat všechny dveře a okna kurníku, aby slepice byly v noci v bezpečí.

Jaké krmivo vybrat?

V chovu slepic hraje výživa klíčovou roli. Nejenže ovlivňuje jejich zdraví a pohodu, ale má také významný dopad na produktivitu, ať už jde o kvalitu a množství snášených vajec nebo zdraví masa.

Ve světě krmiv pro slepice existuje mnoho možností, a je důležité rozumět, která krmiva jsou pro vaše slepice nejlepší a jak se mění jejich potřeby v různých fázích života.

Druhy krmiv a jejich význam

1) Základní krmivo

Základní krmivo, často označované jako "slepice", by mělo tvořit většinu stravy vašich slepic. Obsahuje vyvážené množství proteinů, vitamínů a minerálů potřebných pro zdravý vývoj. Kvalitní základní krmivo podporuje dobré snášení vajec a udržuje peří slepic v dobrém stavu.

2) Doplňkové krmivo

To zahrnuje různé obiloviny, jako je kukuřice, pšenice nebo oves. Tato krmiva by měla být podávána v omezeném množství, protože jsou bohatá na energii, ale chudá na proteiny. Příliš mnoho obilovin může vést k nadváze a snížené snášce vajec.

3) Zelené krmení

Zelené krmení, jako je tráva, listy a plevel, poskytuje důležité vitamíny a minerály. Také pomáhá udržovat dobré trávení a zdraví slepic.

4) Doplňky

Vápník je nezbytný pro tvorbu skořápek vajec, a tak by měl být dostupný ve formě vápenatých doplňků, jako jsou ulity nebo vápencový prášek.

Krmení slepice podle věku

1) Kuřata (0-6 týdnů)

Kuřata vyžadují krmivo s vysokým obsahem proteinu (asi 20-24%) pro rychlý růst. Speciální krmivo pro kuřata je navrženo tak, aby splňovalo tyto vysoké nutriční požadavky.

2) Mláďata (6-20 týdnů)

V tomto věku je vhodné přejít na krmivo s nižším obsahem proteinů (asi 16-18%). Toto krmivo podporuje stálý růst bez přebytečného přibírání na váze.

3) Dospělé slepice (od 20 týdnů)

Pro dospělé slepice je ideální krmivo pro nosnice s obsahem proteinu kolem 16%. To zajišťuje dostatečný příjem živin potřebných pro pravidelné snášení vajec.

Zdraví a péče o slepice

Klíčem k udržení zdravých a šťastných slepic je prevence nemocí a vhodná péče, která se může lišit v závislosti na ročním období. Poskytneme vám užitečné informace o tom, jak pečovat o vaše slepice, aby byly zdravé a plné života.

Běžné nemoci slepic a jejich prevence

1) Dýchací infekce

Dýchací infekce, jako je chřipka u ptáků, mohou být vážné. Příznaky zahrnují kašel, kýchání a obtížné dýchání. Prevence zahrnuje udržování čistého a dobře větraného kurníku, aby se snížilo riziko šíření nemocí.

2) Paraziti

Paraziti, včetně vší a roztočů, jsou běžným problémem. Pravidelné kontroly a čištění kurníku jsou nezbytné pro jejich kontrolu.

3) Stresové faktory

Stres může způsobit snížení imunity a zvýšit náchylnost k nemocem. Zajistěte dostatek prostoru, čistotu a rutinu pro minimalizaci stresu.

Péče v různých ročních obdobích

1) Jaro

  • Větrání: Jarní úklid a zajištění dobrého větrání v kurníku.
  • Prevence parazitů: Jaro je ideální čas pro preventivní ošetření proti parazitům.

2) Léto

  • Chlazení a voda: Zajištění stínu a dostatečného množství čerstvé vody.
  • Kontrola parazitů: Horké počasí může znamenat větší výskyt parazitů.

3) Podzim

  • Příprava na zimu: Kontrola izolace a střechy kurníku.
  • Snížená produkce vajec: Přirozené snížení produkce vajec s kratšími dny.

4) Zima

  • Izolace a vytápění: Udržování kurníku v teple a suchu.
  • Výživa: Dodatečná výživa pro udržení energie v chladnějších měsících.

banner blog bovram

Základní veterinární péče

  • Pravidelné prohlídky: Pravidelné prohlídky slepic veterinářem mohou pomoci odhalit problémy dříve, než se stane vážným.
  • Vakcinace: Některé vakcíny mohou být doporučeny pro prevenci běžných nemocí.
  • Doplňky: Doplněk vápníku a dalších minerálů může být potřebný, zejména pro nosnice.

Snášení a inkubace vajíček

Snášení vajec a inkubace jsou klíčovými aspekty chovu slepic. Pro chovatele je důležité pochopit, jak zajistit optimální podmínky pro snášení vajec a efektivně využít inkubátory pro úspěšné líhnutí kuřat.

Jak vytvořit správné podmínky pro inkubaci vajíček?

1) Výživa a Hydratace

Klíčem k pravidelnému snášení vajec je správná výživa a hydratace. Slepice vyžadují vyváženou stravu bohatou na proteiny, vápník a další vitamíny a minerály. Dostupnost čisté vody je rovněž nezbytná.

2) Osvětlení

Délka denního světla ovlivňuje hormonální cykly slepic a jejich snášení vajec. Slepice obvykle potřebují alespoň 14 hodin světla denně pro optimální produkci vajec. Při nedostatku přirozeného světla může být vhodné doplnit osvětlení.

3) Prostředí

Slepice potřebují klidné a bezpečné prostředí pro snášení vajec. To zahrnuje pohodlná hnízda, ochranu před predátory a minimální stres.

4) Zdraví Slepice

Pravidelné zdravotní kontroly a preventivní opatření proti nemocem a parazitům jsou zásadní pro udržení zdravých slepic schopných pravidelně snášet vejce.

Inkubace vajec

1) Výběr Inkubátoru

  • Velikost: Vyberte inkubátor vhodné velikosti v závislosti na počtu líhnutých vajec.
  • Ovládání teploty a vlhkosti: Moderní inkubátory nabízejí přesné ovládání teploty a vlhkosti, což je klíčové pro úspěšnou inkubaci.
  • Otočný mechanismus: Pro rovnoměrné líhnutí je důležité, aby se vejce pravidelně otáčela. Některé inkubátory to umožňují automaticky.

2) Podmínky pro Inkubaci

  • Teplota: Ideální teplota pro inkubaci slepičích vajec se obvykle pohybuje okolo 37,5 °C.
  • Vlhkost: Vlhkost by měla být v průběhu většiny inkubačního cyklu asi 50-55 %, s nárůstem na 65-70 % v posledních dnech před líhnutím.
  • Doba inkubace: Standardní doba inkubace pro slepičí vejce je 21 dní.

3) Kontrola a péče

  • Pravidelná kontrola: Pravidelně kontrolujte funkčnost inkubátoru a podmínky v něm.
  • Odstranění vadných vajec: Použití ovoskopu pro identifikaci neplodných nebo vadných vajec, která by měla být z inkubátoru odstraněna.

banner blog bovram

Tipy na závěr

Správný chov slepic vyžaduje pozornost k několika klíčovým aspektům, aby se zajistilo jejich zdraví, pohoda a produktivita.

Zde je několik základních tipů:

  1. Výběr vhodného plemene: Vyberte plemeno slepic, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám a podmínkám. Různá plemena mají různé vlastnosti, jako je množství snášených vajec, odolnost vůči chladu, a temperament.

  2. Kvalitní kurník: Poskytněte slepicím bezpečný, prostorný a čistý kurník. Měl by být dobře větraný, ale bez průvanu, s adekvátní ochranou před predátory a nepříznivým počasím.

  3. Správné krmení a voda: Slepice potřebují vyváženou stravu, která obsahuje dostatek proteinů, vitamínů a minerálů. Zajistěte neustálý přístup k čisté pitné vodě.

  4. Dostatečné prostranství: Slepice potřebují dostatek prostoru pro pohyb, hledání potravy, koupání v prachu a odpočinek. Přeplněné podmínky mohou vést ke stresu a agresi.

  5. Zdravotní péče: Pravidelně kontrolujte slepice na přítomnost parazitů a známky nemocí. Včasná prevence a léčba jsou klíčové pro udržení zdravého stáda.

  6. Osvětlení: Správné osvětlení je důležité, zejména v zimních měsících, kdy je dne méně. Dodatečné světlo může pomoci udržet produkci vajec.

  7. Výběr správného krmiva: Používejte krmivo vhodné pro věk a stav vašich slepic. Krmiva pro nosnice, kuřata a dospělé slepice se liší složením.

  8. Ochrana před nepříznivým počasím: Zajistěte, že vaše slepice mají v zimě dostatek tepla a v létě dostatek stínu a vody.

Zdroje článku:

How to Raise Chickens: A Complete Beginner’s Guide [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-raise-chickens

403 Forbidden [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.almanac.com/raising-chickens-101-how-get-started

How To Care For Chickens - Azure Farm [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.azurefarmlife.com/farm-blog/caring-for-chickens-101