Jak si vyrobit domácí líheň? Co je potřeba?

Výroba domácí líhně může být skvělým projektem pro všechny, kteří se zajímají o chov drůbeže. Aby byla líheň úspěšná, je důležité vybavit se správnými materiály a nástroji. Přípravili jsme si pro vás článek a seznam toho, co všechno pro výrobu domácí líhně na drůbež a kuřata budete potřebovat.

jak-si-vyrobit-domaci-lihen-na-kurata-a-drubez

Jaké materiály budete potřebovat?

Pokud si chcete doma vyrobit domácí líheň, určitě se neobjednete bez těchto věcí:

Tělo líhně

Tělo líhně je základním stavebním prvkem, který slouží jako prostředí pro inkubaci vajec. Je to místo, kde se vajíčka vyvíjejí a líhnou, a proto je důležité, aby bylo správně navrženo a vybaveno.

Zde je podrobnější rozbor toho, co byste měli vědět o těle líhně:

1. Materiál:

  • Izolace: Materiál těla líhně by měl být takový, který dobře izoluje teplo. To zajišťuje, že teplota uvnitř líhně zůstane konstantní a vajíčka budou mít optimální podmínky pro vývoj.
  • Odolnost vůči vlhkosti: Vlhkost hraje klíčovou roli v procesu líhnutí. Materiál by měl být odolný vůči vlhkosti, aby nedošlo k hromadění kondenzace, což by mohlo negativně ovlivnit vývoj vajíček.

2. Volba těla líhně:

  • Stará lednice: Mnoho kutilů preferuje použití staré lednice jako těla líhně. Lednice je již navržena tak, aby udržovala konstantní teplotu, a její těsnění zajišťuje, že vlhkost zůstane uvnitř.
  • Stabilní bedna: Další populární volbou je stabilní dřevěná nebo plastová bedna. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, doporučuje se bednu zateplit, aby lépe udržovala teplo.

banner blog bovram

3. Čistota a údržba:

  • Omyvatelnost: Uvnitř líhně může dojít k hromadění nečistot, zejména když se kuřata líhnou. Proto je důležité, aby bylo tělo líhně snadno omyvatelné.
  • Snadná údržba: Kromě omyvatelnosti by mělo být tělo líhně navrženo tak, aby bylo snadno vyčistitelné. To zajišťuje, že vajíčka budou v čistém a hygienickém prostředí.

lihnuti-kurat-v-lihni

Pokud hledáte kvalitní a nejlepší líheň, můžete nám napsat a poradíme vám.

 

Termostat s hygrostatem

Termostat je klíčovým prvkem v každé líhni, protože zajišťuje, že teplota v líhni je konstantní a optimální pro líhnutí vajec.

Pokud teplota v líhni není správná, může to mít negativní dopad na vývoj embrya a celkový úspěch líhnutí.

1. Funkce termostatu:

  • Regulace teploty: Termostat monitoruje teplotu v líhni a zapíná nebo vypíná zdroj tepla podle potřeby, aby byla teplota vždy v optimálním rozmezí.
  • Přesnost: Pro úspěšné líhnutí je důležitá přesná teplota. Proportionalní termostaty jsou často preferovány, protože nabízejí nejlepší vlastnosti v tomto ohledu.
  • Spojení se zdrojem tepla: Termostat musí být správně propojen se všemi zdroji tepla v líhni, aby mohl správně regulovat teplotu.

banner blog bovram

2.  Hygrostat: jaký má význam?

Hygrostat je zařízení, které monitoruje a reguluje vlhkost v prostředí. V kombinaci s termostatem vytváří ideální podmínky pro líhnutí vajec.

  • Regulace vlhkosti: Stejně jako termostat reguluje teplotu, hygrostat zajišťuje, že vlhkost v líhni je v optimálním rozmezí. Pokud je vlhkost příliš vysoká nebo nízká, může to ovlivnit líhnutí vajec.
  • Integrované řešení: Mnoho moderních termostatů má integrovaný hygrostat, což zjednodušuje proces nastavení a monitorování podmínek v líhni. Můžete například vyzkoušet líheň na kuřata nebo líheň na křepelky

lihnuti-kurat-v-lihni-jaka-by-mela-byt-teplota

Zdroj tepla

Zajištění správné teploty je nezbytné pro úspěšné líhnutí vajíček vaší drůbeže. Teplota v líhni musí být konstantní a stabilní, aby se embrya v kuřecích vejcích mohla správně vyvíjet.

Zde je podrobnější rozbor toho, co byste měli vědět o zdrojích tepla pro vaši líhně:

  1. Žárovky: Tyto jsou často doporučovány jako zdroj tepla pro domácí líhně. Důvodem je, že rychle reagují na změny v teplotě a jsou relativně přesné. Při výběru žárovek je důležité vyhnout se úsporným žárovkám, protože nemají stejnou schopnost rychlého a přesného regulování teploty. Žárovky by měly být umístěny tak, aby se nedotýkaly vajec a aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení tepla po celé líhni.

  2. Topné spirály: Jsou dalším možným zdrojem tepla. Stejně jako žárovky by měly být správně umístěny, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení tepla.

  3. Další topná tělesa: V závislosti na velikosti a designu vaší líhně můžete zvážit i jiná topná tělesa. Důležité je, aby byly schopny udržovat konstantní teplotu a byly propojeny s termostatem, aby bylo možné teplotu regulovat.

  4. Umístění zdroje tepla: Zdroj tepla by měl být umístěn tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení tepla po celé líhni. To znamená, že byste měli zvážit umístění žárovek nebo jiných topných těles v horní nebo spodní části líhně.

  5. Regulace teploty: Aby bylo zajištěno správné líhnutí, je důležité udržovat teplotu v líhni konstantní. To znamená, že budete potřebovat termostat, který vám umožní nastavit a udržovat požadovanou teplotu. 

Hledáte kvalitní líhně? Vyzkoušejte naší kategorii líhní na husy nebo líhní na kachny

domaci-lihen-na-kurata-jak-si-ji-vybrat

 

Ventilátor

Ventilátor v líhni hraje klíčovou roli v udržování rovnoměrné teploty po celém prostoru, což je nezbytné pro správný vývoj embrya vajíčka.

Zde je podrobnější rozbr tohoto, co je důležité vědět:

  1. Účel ventilátoru: Hlavním účelem ventilátoru je zajištění stálého a rovnoměrného proudění vzduchu v líhni. Tím se zabraňuje vzniku "teplotních kapes", kdy by některé části líhně mohly být teplejší než jiné.

  2. Správné umístění: Je důležité, aby ventilátor nebyl nasměrován přímo na vajíčka. Přímý proud vzduchu by mohl způsobit nadměrné vysychání vajíček, což by mohlo negativně ovlivnit líhnutí. Místo toho by měl být ventilátor umístěn tak, aby vzduch cirkuloval po celém prostoru líhně.

  3. Počet ventilátorů: V některých líhních může být užitečné mít více než jeden ventilátor, zejména větších rozměrů. Dva menší ventilátory mohou být umístěny na opačných koncích líhně, což zajišťuje ještě rovnoměrnější proudění vzduchu.

  4. Údržba a čištění: Jako všechny součásti líhně by měl být i ventilátor pravidelně čištěn a kontrolován, aby fungoval efektivně a bezpečně. Prach a nečistoty mohou snížit jeho výkon a způsobit nerovnoměrné proudění vzduchu.

  5. Výběr správného ventilátoru: Při výběru ventilátoru je důležité zvážit jeho velikost vzhledem k velikosti líhně, stejně jako jeho výkon. Ventilátor by měl být dostatečně silný na to, aby zajišťoval rovnoměrné proudění vzduchu, ale zároveň by neměl být příliš silný, aby nevysušoval vajíčka.

banner blog bovram

Jestliže vám chybí některé příslušenství, můžete navštívit naší sekci náhradních dílů pro líhně.

Další tipy a doporučení při výběru:

  • Při výběru těla líhně zvažte, zda je snadno omyvatelné a čistitelné.
  • Při instalaci termostatu je důležité mít určité elektrikářské dovednosti, aby bylo zajištěno správné napojení a seřízení.
  • Při výběru zdroje tepla zvažte velikost vaší líhně a umístění žárovek tak, aby se nedotýkaly vajec.

Výroba domácí líhně může být skvělým zážitkem, pokud máte správné nástroje a znalosti.

S těmito tipy a doporučeními jste připraveni začít s vlastním projektem líhně.

 

Jaké jsou rozdíli při líhnutí kachen, křepelek nebo housat? 

Existují určité rozdíly v procesu líhnutí různých druhů ptáků, včetně kachen, křepelek a housat.

Zde je přehled některých klíčových rozdílů a důležitých faktorů:

1. Doba inkubace:

  • Kachny: Obvykle trvá 28 dní, ale některé druhy, jako je mandarinská kachna, mohou potřebovat až 30 dní.
  • Křepelky: Líhnutí křepelek obvykle trvá 17-18 dní.
  • Housata: Doba inkubace je obvykle 28-30 dní v závislosti na druhu.

2. Teplota a vlhkost:

  • Kachny: Teplota by měla být kolem 37,5°C s vlhkostí 55-60% během většiny inkubace a 70-75% během posledních několika dnů.
  • Křepelky: Teplota by měla být kolem 37,5°C s vlhkostí 45-50%.
  • Housata: Teplota by měla být kolem 37,5°C s vlhkostí 50-55% během většiny inkubace a 65-70% během posledních několika dnů.

3. Otáčení vajec:

  • Kachny a housata: Vajíčka by měla být otáčena alespoň 3-4 krát denně až do 25. dne inkubace.
  • Křepelky: Vajíčka by měla být otáčena alespoň 3-4 krát denně až do 14. dne inkubace.

4. Vlhkost vajec:

  • Kachny: Kachní vajíčka potřebují vyšší vlhkost než většina ostatních ptáků kvůli jejich tlustší skořápce.
  • Křepelky a housata: Tyto druhy nemají tak tlustou skořápku jako kachny, ale stále potřebují správnou vlhkost pro úspěšné líhnutí.

5. Prosvěcování vajec:

  • Kachny: Vajíčka můžete prosvítit kolem 7. dne, abyste viděli vývoj embrya.
  • Křepelky: Vajíčka můžete prosvítit kolem 5. dne.
  • Housata: Vajíčka můžete prosvítit kolem 7. dne.

Ačkoli existují určité základní principy líhnutí, které platí pro všechny druhy ptáků, je důležité brát v úvahu specifika každého druhu.

Správná teplota, vlhkost, otáčení vajec a další faktory mohou významně ovlivnit úspěšnost líhnutí. Je doporučeno konzultovat se s odbornými prameny nebo zkušenými chovateli před zahájením procesu líhnutí.

 

Zdroje článku:

How to Make a Simple Homemade Incubator for Chicks: 11 Steps [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Make-a-Simple-Homemade-Incubator-for-Chicks

HOW TO MAKE HOMEMADE INCUBATOR : 7 Steps (with Pictures) - Instructables [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.instructables.com/Homemade-Incubator-for-Chicken-Eggs/

A homemade incubator to hatch chicken eggs: can you DIY it? [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/homemade-incubator.html