Jak vybrat jed na hlodavce?

Hlodavci, jako jsou myši, potkani, krysy, hraboši nebo krtci, mohou být velkou nepříjemností pro majitele domů a zahrad. Nejen že ničí úrodu, poškozují izolaci, kabely nebo potrubí, ale také přenášejí různé nemoci a parazity. Jak se těchto škůdců efektivně zbavit? Jednou z možností je použití jedu na hlodavce, tzv. rodenticidu.

jak-vybrat-jed-na-hlodavce

Co je to rodenticid a jak funguje?

Rodenticid je chemická látka, která způsobuje smrt hlodavců po jejich pozření. Existují různé typy rodenticidů, které se liší podle složení, účinku a způsobu podávání.

Nejčastěji se používají antikoagulační rodenticidy, které narušují srážení krve a způsobují vnitřní krvácení. Tyto jedy působí postupně, obvykle až po několika dnech, a vyžadují opakované podávání, aby byla dosažena smrtelná dávka.

Výhodou je, že hlodavci nemají podezření, že jed je příčinou jejich onemocnění, a nevyhýbají se mu. Nevýhodou je, že mohou být otráveni i jiní živočichové, kteří pozřou jed nebo otráveného hlodavce, například psi, kočky, ptáci nebo dravci.

Dalším typem rodenticidů jsou akutní rodenticidy, které působí rychle, obvykle do několika hodin, a vyžadují jednorázové podávání. Tyto jedy obsahují látky, jako je strychnin, fosfid zinku, bromethalin nebo alfa-chloralosa, které způsobují ochrnutí, křeče, selhání orgánů nebo uspání.

Výhodou je, že jsou účinné i proti rezistentním kmenům hlodavců, které jsou odolné vůči antikoagulačním rodenticidům. Nevýhodou je, že hlodavci mohou mít podezření, že jed je příčinou jejich potíží, a vyhýbají se mu. Také je vyšší riziko otravy jiných živočichů, kteří se dostanou do kontaktu s jedem.

banner blog bovram

 

Jak správně používat jed na hlodavce?

Před použitím jedu na hlodavce je důležité zjistit, jaký druh hlodavce máme na svém pozemku, kde se pohybuje, co konzumuje a jaké má zvyklosti. Podle toho pak zvolíme vhodný typ a formu jedu, ať už jde o granule, zrní, měkkou návnadu nebo parafínové bloky.

Jed umístíme do speciálních deratizačních stanic, které chrání jed před vlhkostí, světlem a přístupem jiných zvířat. Stanice rozmístíme na místech, kde jsme zaznamenali stopy, trus, hlodavé zvuky nebo poškození způsobené hlodavci.

Doporučuje se používat více stanic a pravidelně je kontrolovat a doplňovat. Pokud používáme antikoagulační rodenticidy, je třeba je podávat po dobu 4 až 6 týdnů, aby byla zajištěna úplná eradikace hlodavců. Pokud používáme akutní rodenticidy, je třeba je podávat jednorázově a poté je odstranit.

Při používání jedu na hlodavce je nutné dodržovat bezpečnostní opatření, jako je nošení ochranných rukavic, důkladné mytí rukou, uchovávání jedu mimo dosah dětí a domácích zvířat, likvidace mrtvých hlodavců a jejich trusu, dodržování návodu k použití a varovných symbolů na obalu.

V případě podezření na otravu je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a předložit obal s jedem.

Jaké jsou alternativy k použití jedu na hlodavce?

Pokud nechceme používat jed na hlodavce, můžeme zkusit jiné metody, jak se jich zbavit nebo jim zabránit v proniknutí do našeho domu nebo zahrady.

Mezi tyto metody patří:

  1. Mechanické pasti: Jedná se o klasické pasti na myši nebo potkany, které je chytají pomocí pružiny, klece nebo lepu. Tyto pasti je třeba pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat, a také je opatřit návnadou, která láká hlodavce, například sýrem, slaninou, ořechy nebo čokoládou.
  2. Elektrické pasti: Jedná se o moderní pasti na myši nebo potkany, které je zabíjí elektrickým proudem. Tyto pasti jsou účinné, hygienické a bezpečné, protože neobsahují žádné chemikálie. Je třeba je napájet bateriemi nebo elektrickou zásuvkou, a také je opatřit návnadou, která láká hlodavce.
  3. Ultrazvukové odpuzovače: Jedná se o zařízení, která vydávají vysokofrekvenční zvuky, které jsou slyšitelné pro hlodavce, ale ne pro člověka. Tyto zvuky působí na hlodavce rušivě a nepříjemně, a tím je odrazují od vstupu do daného prostoru. Je třeba je zapojit do elektrické zásuvky a umístit je na strategická místa, kde se vyskytují hlodavci.
  4. Přírodní odpuzovače: Jedná se o látky, které mají silnou vůni nebo chuť, která je odpuzuje hlodavce, například pepř, ocet, mýdlo, levandule, máta, eukalyptus nebo karbid. Tyto látky je třeba rozmístit po okrajích zahrady, kolem otvorů nebo děr, kudy se hlodavci dostávají, nebo je vložit do jejich nor. Je třeba je pravidelně obnovovat, aby neztratily účinek.

Nejčastější otázky:

Co obsahuje jed na krysy?

Jed na krysy obvykle obsahuje antikoagulancia, která zabraňují srážení krve. Nejběžnějšími látkami jsou warfarin, brodifakum, flocoumafen a difenacoum. Tyto látky způsobují, že krysy krvácí interně, což nakonec vede k jejich smrti.

Kolik jedů na krysy zabije člověka?

Množství jedu na krysy potřebné k usmrcení člověka se liší v závislosti na typu jedu a na fyzickém stavu člověka. Antikoagulantní jed na krysy může být pro člověka smrtelný, pokud se konzumuje ve velkém množství. Nicméně, přesné množství se liší a je důležité si uvědomit, že jakýkoli příjem těchto látek je nebezpečný a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Jak působí jed na krysy?

Jed na krysy působí tak, že brání srážení krve. Když krysa konzumuje jed, antikoagulantní látky zabraňují tvorbě vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve. To vede k internímu krvácení, které může trvat několik dní, než zvíře nakonec zemře.

Co je účinné na potkany?

Na potkany jsou účinné podobné látky jako na krysy. Antikoagulantní jed na krysy je obvykle také účinný na potkany. Kromě chemických jedů lze použít i pasti nebo elektronické repelenty, které vydávají zvukové nebo ultrazvukové vlny, aby odplašily nebo zlikvidovaly potkany.

Zdroje článku:

Mouse and Rat Poisons | Poison Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.poison.org/articles/mouse-and-rat-poisons

Best Rat Poison 2021 [Expert Guide] - DIY Pest Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.diy-pest-control.co.uk/blog/what-is-the-best-rat-poison/