Jak vybrat jed na potkany

Potkani jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou způsobit škody na majetku, přenášet nemoci a ohrožovat zdraví lidí a zvířat. Pokud máte problém s potkany, je důležité se jich zbavit co nejrychleji a účinně. Jedním z nejčastějších a nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit potkanů, je použití jedu. Jak ale vybrat ten správný jed na potkany? Na co byste měli dát pozor při výběru a používání jedu na potkany? V tomto článku vám poradíme, jak vybrat nejlepší jed na potkany a jak ho bezpečně a efektivně použít.

jak-vybrat-jed-na-potkany

Jak funguje jed na potkany?

Jed na potkany je chemická látka, která způsobuje smrt potkana po jeho pozření. Většina jedů na potkany obsahuje antikoagulanty, tedy látky, které snižují schopnost krve srážet se.

Potkan, který sní jed s antikoagulantem, začne krvácet dovnitř a zemře na vnitřní krvácení. Tento proces může trvat několik dní, než potkan zemře.

To má tu výhodu, že potkan neumírá okamžitě po pozření jedu, a tím neodradí ostatní potkany od konzumace jedu. Antikoagulanty se také hromadí v těle potkana, takže stačí, když potkan sní jednou nebo dvakrát, aby dostal smrtelnou dávku.

banner blog bovram

 

Jaké jsou typy jedů na potkany?

Jedy na potkany se liší podle typu antikoagulantu, který obsahují. Existují dva základní typy antikoagulantů: první a druhá generace.

První generace antikoagulantů zahrnuje látky jako warfarin, kumarin nebo chlorofacinon. Tyto látky jsou méně účinné a vyžadují opakované podávání jedu, aby zabily potkana.

Potkani si také mohou vyvinout rezistenci vůči těmto látkám.

Druhá generace antikoagulantů zahrnuje látky jako bromadiolon, brodifakum, difenakum nebo flocumafen.

Tyto látky jsou silnější a účinnější a dokážou zabít potkana po jednorázovém nebo dvourázovém podání jedu. Potkani si také méně často vyvíjejí rezistenci vůči těmto látkám.

Jak vybrat nejlepší jed na potkany? 

Při výběru jedu na potkany byste měli zvážit několik faktorů, jako jsou:

  1. Účinnost: Vyberte jed, který obsahuje antikoagulant druhé generace, který je účinnější a zabíjí potkany rychleji a spolehlivěji. Mezi nejúčinnější látky patří brodifakum a flocumafen, které dokážou zabít potkana po jedné konzumaci jedu.
  2. Forma: Jed na potkany může být ve formě zrní, granulí, pasty, bloků nebo sáčků. Zvolte formu, která je pro potkany nejatraktivnější a nejlehčeji dostupná. Potkani mají rádi zrní a granule, které si mohou odnést do svých úkrytů. Pasta, bloky a sáčky jsou vhodné pro vlhká a vlhká místa, kde zrní a granule mohou ztratit účinnost. Pasta a sáčky jsou také snadno aplikovatelné a dávkovatelné.
  3. Bezpečnost: Jed na potkany je nebezpečný nejen pro potkany, ale i pro ostatní zvířata a lidi, kteří by ho mohli omylem sníst nebo se s ním dostat do kontaktu. Proto je důležité dodržovat bezpečnostní opatření při manipulaci s jedem a jeho umisťování. Používejte ochranné rukavice, masku a brýle při manipulaci s jedem. Umisťujte jed do speciálních deratizačních staniček, které jsou uzavřené a označené jako nebezpečné. Umisťujte jed na místa, kde se potkani často vyskytují, ale kde nemají přístup ostatní zvířata a lidé. Sledujte spotřebu jedu a odstraňujte uhynulé potkany. Uchovávejte jed mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Jed na potkany je účinný způsob, jak se zbavit těchto nežádoucích škůdců. Při výběru jedu na potkany byste měli dát přednost jedům, které obsahují antikoagulanty druhé generace, které jsou účinnější a zabíjí potkany rychleji a spolehlivěji.

Také byste měli zvolit formu jedu, která je pro potkany nejatraktivnější a nejlehčeji dostupná. A hlavně byste měli dodržovat bezpečnostní opatření při manipulaci s jedem a jeho umisťování, abyste neohrozili sebe, ostatní zvířata a lidi. Doufáme, že vám tento článek pomohl s výběrem nejlepšího jedu na potkany a přál vám úspěch s vaší deratizací.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Co je nejúčinnější na potkany?

Nejúčinnější metody proti potkanům zahrnují použití pastí (jak tradičních, tak elektronických), jedů a ultrazvukových odpuzovačů. Výběr metody závisí na konkrétní situaci a míře infestace.

Co je pro potkany jedovaté?

Pro potkany jsou jedovaté látky jako rodenticidy, které jsou speciálně navržené jako potkaní jed. Přírodní jedovaté látky pro potkany zahrnují čokoládu, avokádo, cibuli, česnek a některé další rostliny a potraviny, které jsou pro lidi bezpečné.

Co je účinné na potkany?

Kromě již zmíněných pastí a jedů jsou účinné také preventivní opatření, jako je udržování čistoty, odstranění zdrojů potravy a vody, a zapečetění vstupů, jimiž by mohli potkani proniknout do objektu.

Jak se zbavit potkanů?

Zbavit se potkanů zahrnuje kombinaci metod: použití pastí a jedů, odstraňování zdrojů potravy a úkrytů, a zapečetění vstupních bodů do domu nebo budovy. Důležitá je i prevence, tedy udržování čistoty a pravidelné kontroly potenciálních vstupních míst.

Zdroje článku:

Rat Bait Tips & How to Poison Rats - DIY Pest Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://diypestcontrol.com/rat_baiting_tips.htm

What is the best rad bait? [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.rentokil.com/id/en/services/pest-control-services/my-pest-control-quick-tips/what-is-the-best-rat-bait