Jak vybrat krmení pro křepelky?

Křepelky jsou malé ptáky, které se často chovají pro svá výborná a zdravá vejce. Pokud si chcete pořídit křepelky do svého domácího chovu, je důležité vědět, jak je správně krmit a jaké krmivo pro křepelky vybrat. V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při výběru krmiva pro křepelky a jak zajistit jejich optimální výživu.

cim-krmit-krepelky

Co potřebují křepelky k životu?

Křepelky jsou nenáročná zvířata, která nevyžadují velký prostor ani složitou péči. Stačí jim mít dostatek čisté vody, kvalitní krmivo a vhodné podmínky pro snášení vajec. 

Je to také hrabavá drůbež, což znamená, že rády šťourají v podestýlce a hledají si potravu. Proto je dobré jim poskytnout nějaký materiál, ve kterém mohou hrabat, například slámu, seno, piliny nebo rašelinu.

Křepelky jsou také velmi společenská zvířata, která potřebují mít kontakt s ostatními křepelkami. Pokud budete chovat křepelky samostatně, mohou trpět stresem a depresí, což se negativně projeví na jejich zdraví a produkci vajec.

Doporučuje se chovat křepelky v hejnech o velikosti alespoň 5 až 10 kusů, přičemž na jednoho samce by měly připadat 3 až 5 samic.

banner blog bovram

 

Jaké krmivo pro křepelky vybrat?

Krmivo pro křepelky by mělo být vyvážené a obsahovat všechny potřebné živiny, které křepelky potřebují pro svůj růst, zdraví a snášku vajec.

Mezi tyto živiny patří:

  1. Bílkoviny - jsou základní stavební látkou pro tělo křepelek, podílejí se na tvorbě svalů, peří, kostí a vajec. Bílkoviny by měly tvořit asi 20 až 25 % krmiva pro křepelky. Zdrojem bílkovin mohou být například moučka z vojtěšky, hrách, sója, tvaroh, vejce nebo maso.
  2. Sacharidy - jsou hlavním zdrojem energie pro křepelky, podporují jejich aktivitu a vitalitu. Sacharidy by měly tvořit asi 50 až 60 % krmiva pro křepelky. Zdrojem sacharidů mohou být například obiloviny, jako je pšenice, oves, proso, čirok nebo pohanka.
  3. Tuky - jsou důležité pro správnou funkci nervového systému, imunitního systému a hormonální rovnováhy křepelek. Tuky by měly tvořit asi 5 až 10 % krmiva pro křepelky. Zdrojem tuků mohou být například semena, jako je slunečnice, len, řepka nebo konopí.
  4. Vitamíny a minerály - jsou nezbytné pro regulaci metabolismu, prevenci chorob a udržení zdravé kůže, peří, kostí a zobáku křepelek. Vitamíny a minerály by měly tvořit asi 10 až 15 % krmiva pro křepelky. Zdrojem vitamínů a minerálů mohou být například zelenina, jako je jetel, salát, špenát, mrkev nebo listy pampelišky, nebo doplňky, jako je vápenatá sůl.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, doporučujeme vám krmivo pro křepelky od značky Energys. Mezi neprodávanější patří Prémiové krmivo Gold.

Krmivo pro křepelky můžete buď vyrobit sami z dostupných surovin, nebo koupit hotové krmné směsi, které jsou speciálně určené pro křepelky. Výhodou hotových krmných směsí je, že obsahují všechny potřebné živiny v optimálním poměru a nemusíte se starat o jejich složení a dávkování. Nevýhodou může být vyšší cena a nižší čerstvost krmiva.

Nejčastější otázky:

Čím krmit křepelky?

Křepelky se obvykle krmí směsí zrnin, která zahrnuje kukuřici, pšenici a sóju. Je důležité, aby krmení obsahovalo dostatečné množství proteinů, vitamínů a minerálů. Můžete také přidávat zeleninu, jako je salát, a malé množství ovoce pro dodatečné živiny.

Co potřebují křepelky?

Křepelky potřebují bezpečný a čistý prostor pro život, dostatek vody, vyváženou stravu a přístřeší. Je důležité zajistit dostatek prostoru pro pohyb a přístup k čisté pitné vodě. Křepelky také potřebují místo pro hnízdění, pokud se očekává snůška vajíček.

Kolik snese křepelka vajíček?

Průměrná křepelka může snášet asi 200 až 300 vajíček ročně, což závisí na plemeni a podmínkách chovu. Některé plemena jsou produktivnější a mohou snášet více vajec. Vajíčka jsou obvykle menší než slepičí a jsou ceněna pro svou výživovou hodnotu.

Čím krmit mladé křepelky?

Mladé křepelky by měly být krmeny speciálním krmivem pro mláďata s vyšším obsahem proteinů, které podporuje jejich růst a vývoj. Krmivo by mělo být jemně mleté, aby se předešlo dusivým nebezpečím. Po několika týdnech mohou mladé křepelky přejít na standardní krmivo pro dospělé křepelky.

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD

4 Ways to Feed Quail - wikiHow [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Feed-Quail