Jak vybrat napáječku pro křepelky?

Napáječka pro křepelky je důležitým prvkem chovu těchto drobných ptáků. Křepelky potřebují mít k dispozici čistou a čerstvou vodu, která je základem jejich zdraví a produkce vajec. Jak ale vybrat tu správnou napáječku pro vaše křepelky? Existuje několik typů napáječek, které se liší svou velikostí, tvarem, způsobem napájení a upevněním. V tomto článku vám představíme některé z nich a poradíme vám, na co si dát pozor při výběru.

jak-vybrat-napajecku-pro-krepelky

Kloboukové napáječky

Kloboukové napáječky jsou asi nejznámějším a nejrozšířenějším typem napáječek pro křepelky. Jedná se o plastové nádoby s bajonetovým uzávěrem, které se plní vodou a obrací se dnem vzhůru. Voda pak proudí do podnosu nebo misky, kde je dostupná pro křepelky.

Kloboukové napáječky se vyrábějí v různých velikostech, od 0,6 l do 12 l, a lze je umístit do klece nebo na zem. Výhodou kloboukových napáječek je, že se k vodě dostane najednou mnoho křepelek, a že jsou jednoduché na použití a čištění.

Nevýhodou je, že se voda může snadno znečistit nebo vylít, a že se může stát, že se nějaká křepelka utopí. Proto je vhodné podkládat napáječku a zvyšovat tak hladinu nad úrovní podlahy, a pravidelně kontrolovat a měnit vodu.

Napáječky se hodí především pro odchov vylíhnutých křepelek, které potřebují dostatek vody. Ceny kloboukových napáječek se pohybují od 35 Kč do 129 Kč.

banner blog bovram

 

Niplové napáječky

Niplové napáječky jsou dalším oblíbeným typem napáječek pro křepelky. Jedná se o malé kovové nebo plastové trubičky s kuličkou, které se napojují na hadičku a nádrž s vodou. Křepelky klovají do niplu a popíjí kapku po kapce. Niplové napáječky se většinou upevňují na stěnu nebo na drát klece, a lze je zapojit do centrálního systému.

Výhodou niplových napáječek je, že zajišťují neustálý přísun čisté vody, a že zabírají málo místa. Nevýhodou je, že je třeba zajistit správný tlak a průtok vody, a že se může stát, že některé křepelky nebudou vědět, jak z niplu pít.

Proto je vhodné křepelky na niplové napáječky zvykat od malých, a mít vždy k dispozici náhradní napáječku. Niplové napáječky se hodí především pro klecový chov křepelek, které potřebují šetřit vodou. Ceny niplových napáječek se pohybují od 20 Kč do 179 Kč

Automatické napáječky

Automatické napáječky jsou moderním typem napáječek pro křepelky, které fungují na principu zátěže nebo plováku. Jedná se o plastové nebo kovové misky nebo kbelíky s ventilem, které se napojují na hadičku a nádrž s vodou.

Jakmile se naplní voda, miska ztěžkne a svoji vahou zastaví přívod. Nebo naopak, jakmile klesne hladina vody, plovák spustí ventil a doplní vodu. Automatické napáječky se většinou umisťují do klece nebo před klec, a lze je zapojit do centrálního systému.

Výhodou automatických napáječek je, že udržují stálou hladinu vody, a že jsou spolehlivé a bezpečné. Nevýhodou je, že jsou dražší a složitější na instalaci a údržbu. Automatické napáječky se hodí především pro profesionální chov křepelek, které potřebují kvalitní a pohodlné napájení. Ceny automatických napáječek se pohybují od 45 Kč do 1290 Kč.

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD