Jak vyrobit past na potkana?

Potkani jsou škůdci, kteří mohou způsobit mnoho problémů v domácnosti nebo na zahradě. Mohou ničit potraviny, nábytek, izolaci, elektrické kabely a přenášet nemoci. Pokud chcete zbavit se potkanů, můžete použít různé metody, jako jsou jedovaté nástrahy, elektrické pasti, ultrazvukové odpuzovače nebo živé pasti. V tomto článku se zaměříme na to, jak si vyrobit vlastní živou past na potkany, která je levná, účinná a humánní.

jak-vyrobit-past-na-potkana

Co budete potřebovat?

K výrobě pasti na potkany budete potřebovat následující materiály:

  1. Dřevěnou desku nebo prkno o rozměrech asi 10 x 15 cm.
  2. Kovovou tyč o délce asi 20 cm a průměru asi 5 mm.
  3. Kovový hák, který se vejde do otvoru v kovové tyči.
  4. Návnadu, jako je sýr, maso, ryba, ořechy nebo ovesné vločky.
  5. Kbelík nebo jinou nádobu, která je dostatečně hluboká, aby potkan nemohl vyskočit.
  6. Vodu nebo piliny, které naplníte do kbelíku.

banner blog bovram

 

Jak postupovat?

Postupujte podle těchto kroků, abyste si vyrobili past na potkany:

  1. Vyvrtejte otvor o průměru 5 mm do horní části dřevěné desky nebo prkna.
  2. Vložte kovovou tyč do otvoru a upevněte ji pomocí kovového háku tak, aby byla volně pohyblivá a mohla se sklopit pod vlastní vahou.
  3. Nalepte návnadu na kovovou tyč tak, aby byla uprostřed mezi konci tyče.
  4. Položte dřevěnou desku nebo prkno na okraj kbelíku tak, aby kovová tyč s návnadou visela nad středem kbelíku.
  5. Naplňte kbelík vodou nebo pilinami asi do poloviny. Voda nebo piliny zabrání potkanovi, aby se zranil nebo utopil, a zároveň mu znemožní vylézt z pasti.
  6. Umístěte past na místo, kde potkany často chodí, například v blízkosti odpadkového koše, kompostu nebo krmítka pro ptáky.

Jak funguje past?

Past funguje na principu páky. Potkan je přilákán návnadou a pokusí se ji sežrat.

Když se potkan dostane na kovovou tyč, jeho váha ji sklopí a potkan spadne do kbelíku.

Poté už nemůže vyskočit zpět na dřevěnou desku nebo prkno, protože je příliš vysoko. Potkan je tak chycen živý a bezpečný.

 

Jak se starat o chycené potkany?

Pokud jste chytili potkany, měli byste je co nejdříve vypustit na vhodném místě, které je dostatečně daleko od vašeho domu nebo zahrady, aby se nevrátili. Můžete je vypustit v lese, na poli nebo na opuštěném místě.

Před tím, než je vypustíte, se ujistěte, že v okolí není žádný jiný zdroj potravy nebo úkrytu pro potkany, aby nezačali obtěžovat jiné lidi nebo zvířata.

Také se ujistěte, že v okolí není žádná silnice nebo železnice, aby potkany nebyly ohroženy dopravou.

Pokud nechcete vypouštět potkany, můžete je odnést do útulku pro zvířata nebo do specializované organizace, která se stará o potkany.

Pár rad na závěr...

Past na potkany je jednoduchý a levný způsob, jak se zbavit potkanů, kteří vám dělají problémy. Past je účinná a humánní, protože nezabíjí potkany, ale pouze je chytá živé. Past si můžete vyrobit sami z běžných materiálů, které máte doma nebo v dílně. Past je také snadno použitelná a čistitelná. Pokud máte potíže s potkany, vyzkoušejte si vyrobit vlastní past na potkany podle tohoto návodu. Doufáme, že vám tento článek pomohl a přejeme vám hodně štěstí s vaší pastí.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

banner blog bovram

Zdroje článku:

10 Homemade Mouse and Rat Traps | TruePrepper [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.trueprepper.com/homemade-mouse-rat-traps/

RECYCLED BOTTLE RAT TRAP : 13 Steps (with Pictures) - Instructables [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.instructables.com/RECYCLED-BOTTLE-RAT-TRAP/

Build a backyard trapping tunnel: Conservation activities [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.doc.govt.nz/get-involved/conservation-activities/build-a-backyard-trapping-tunnel/