Jaký jed na myši je nejúčinnější?

Myši jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou způsobovat škody na majetku, přenášet nemoci a ohrožovat zdraví lidí a domácích zvířat. Existuje mnoho způsobů, jak se jich zbavit, ale jeden z nejúčinnějších je použití jedu. Jed je látka, která zabíjí myši po jejím pozření nebo kontaktu s kůží. Jed však může být nebezpečný i pro člověka a jiná zvířata, proto je třeba dodržovat bezpečnostní opatření a návod k použití.

nejucinnejsi-jed-na-mysi

Jak funguje jed na myši?

Nejběžnější typ jedu na myši je antikoagulant, což je látka, která snižuje srážlivost krve. Antikoagulanty se dělí na dvě generace: první generace, která vyžaduje opakované podávání, a druhá generace, která je účinná i po jednorázovém podání.

Působí tak, že narušují syntézu vitamínu K, který je nezbytný pro tvorbu krevních destiček. Bez krevních destiček se myši nemohou zastavit krvácení, a tak zemřou na vnitřní nebo vnější krvácení do několika dnů po pozření jedu.

 

Jaké jsou nejúčinnější jedy na myši?

Antikoagulanty druhé generace jsou silnější a účinnější než antikoagulanty první generace, protože se hromadí v těle myší a nejsou schopny je odbourat.

Mezi antikoagulanty druhé generace patří například brodifakum, bromadiolon, difenakum, difetialon a flocumafen.

Z těchto látek je brodifakum považován za nejsilnější a nejúčinnější jed na myši, protože zabíjí i ty myši, které jsou odolné vůči jiným antikoagulantům. Brodifakum je účinné i v nízkých koncentracích a zabíjí myši po jediném soustu.

banner blog bovram

Jaká je nejvhodnější forma jedu na myši?

Jed na myši se vyrábí v různých formách, jako jsou například pasty, granule, zrní, bloky nebo sáčky. Každá forma má své výhody a nevýhody, které závisí na tom, kde a jak se jed používá.

Obecně platí, že je třeba zvolit formu, která je pro myši co nejatraktivnější a nejchutnější, aby ji snědly. Zároveň je třeba zvolit formu, která je odolná vůči vlhkosti, plísním, hmyzu a jiným zvířatům, aby nedošlo k jejímu znehodnocení nebo otravě.

Některé formy jedu jsou také vhodné pro použití v deratizačních staničkách, které chrání jed před vnějšími vlivy a zabraňují přístupu jiných zvířat.

Podle některých zdrojů jsou nejúčinnější formou jedu na myši měkké pasty nebo sáčky, které obsahují brodifakum. Tyto formy jsou mimořádně lákavé pro myši, protože mají vysoký obsah tuku a bílkovin, a jsou snadno žvýkatelné. Tyto formy jsou také vhodné pro použití v deratizačních staničkách, které zajišťují bezpečné a hygienické umístění jedu. Mezi nejlepší a nejúčinnější jedy na myši ve formě měkkých past nebo sáčků patří například Kilrat, Ratimor nebo Bros.

Jak správně použít jed na myši?

Při použití jedu na myši je třeba dodržovat několik pravidel, aby byla zajištěna jeho účinnost a bezpečnost. Mezi tyto pravidla patří:

  1. Před použitím jedu je nutné přečíst si pokyny na obalu a dodržovat doporučené dávkování a způsob aplikace.
  2. Jed je třeba umístit na místa, kde se myši pohybují, žerou nebo hnízdí, a to tak, aby byl pro ně dobře dostupný a viditelný. Jed je třeba umístit co nejblíže k jejich doupěti nebo vchodu do budovy.
  3. Jed je třeba chránit před vlhkostí, slunečním světlem, prachem, hmyzem a jinými zvířaty, která by ho mohla sníst nebo rozptýlit. K tomu je vhodné použít deratizační stanice, které jsou uzavřené a zamykatelné nádoby s otvory pro vstup myší. Deratizační stanice je třeba umístit na pevný a stabilní povrch a označit je jako jedovaté.
  4. Jed je třeba pravidelně kontrolovat a doplňovat, dokud nezmizí známky přítomnosti myší. Pokud je jed znehodnocený nebo znečištěný, je třeba ho vyměnit za nový. Pokud je jed zcela snědený, je třeba zvýšit jeho množství nebo počet míst, kde je umístěný.
  5. Po použití jedu je třeba odstranit a zlikvidovat všechny zbytky jedu, obalů, deratizačních stanic a mrtvých myší. Mrtvé myši je třeba sbírat rukavicemi a ukládat do plastových sáčků, které se uzavřou a vyhodí do směsného odpadu. Zbytky jedu, obalů a deratizačních stanic je třeba zlikvidovat podle pokynů na obalu nebo v souladu s místními předpisy. Po manipulaci s jedem je třeba si důkladně umýt ruce a očistit nářadí.

Zdroje článku:

How to Get Rid of Mice, According to Experts [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a35872/how-to-get-rid-of-mice/

How to Get Rid of Mice | 7 Best Ways | Terminix [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.terminix.com/rodent-control/mice/the-seven-best-ways-to-get-rid-of-mice/