Jak funguje elektrocentrála?

Elektrocentrála je zařízení, které vyrábí elektrickou energii z jiných forem energie, obvykle z paliva. Existuje několik typů elektrocentrál, ale v tomto článku se zaměříme především na běžné a invertorové elektrocentrály.

Jak funuje elektrocentrála

Běžné elektrocentrály

Běžné elektrocentrály pracují na principu spalování paliva, obvykle benzínu nebo nafty, k výrobě elektrické energie.

Toto palivo je spalováno v motoru, který pohání generátor. Generátor je zařízení, které vyrábí elektrickou energii tím, že otáčí magnet v cívce drátu, což vytváří elektrický proud.

Výstupní napětí a frekvence závisí na rychlosti motoru a designu generátoru.

Co je invertorová elektrocentrála?

Invertorové elektrocentrály se v posledních letech staly velmi populární volbou pro ty, kteří hledají spolehlivý a přenosný zdroj energie.

Hlavním rozdílem mezi invertorovými a běžnými elektrocentrálami je způsob, jakým vyrábějí elektrickou energii.

Invertorová elektrocentrála se skládá ze spalovacího motoru, generátoru a mnoha dalších ovládacích a pomocných prvků.

Mezi ně patří například spínač přetížení, tlumič hluku, řídicí systém, připojení a zásuvky. Důležitým prvkem je střídač-invertor, který generuje kvalitní a čistý proud.

Tento proud se následně převádí na stejnosměrný proud. Většina invertorových generátorů má také regulátor napětí - AVR, který udržuje konstantní napětí bez ohledu na otáčky motoru.

banner blog bovram

 

Jak invertorová elektrocentrála funguje?

Spalovací motor dodává energii vícepólovému alternátoru, který produkuje elektrický proud se střídavým napětím, ale s různou frekvencí v závislosti na rychlosti motoru.

Tyto frekvence bývají mnohem vyšší, než 50 Hz, což je standardní frekvence pro domácí spotřebiče.

Aby byl tento proud použitelný pro běžné spotřebiče, je třeba ho nejprve přeměnit na stejnosměrný proud a následně ho pomocí elektronicky řízeného střídače opět přeměnit na střídavý proud, tentokrát však s potřebnou frekvencí 50 Hz.

Využití invertorové elektrocentrály

Invertorové elektrocentrály jsou přenosné zdroje elektrické energie, které se používají v různých situacích, kdy není k dispozici přívod elektřiny z veřejné sítě.

Díky své malé velikosti, nízké hmotnosti a snadné přenosnosti jsou často využívány v odlehlých oblastech nebo na kempování, při stavebních pracích nebo na přehlídkách a festivalech.

banner blog bovram

Výhody a nevýhody invertorové elektrocentrály

Invertorové elektrocentrály nabízejí v porovnání s tradičními elektrocentrálami mnoho výhod.

Jednou z nich je vysoká účinnost, která znamená menší spotřebu paliva a nižší náklady na provoz.

Další výhodou je nízká hlučnost, lehkost a kompaktnost, a schopnost generovat čistý a stabilní výstupní proud.

Na druhou stranu, invertorové generátory mají obvykle vyšší cenu než běžné generátory a obvykle poskytují nižší výkon.

Pár tipů na závěr..

Ať už se rozhodnete pro běžnou nebo invertorovou elektrocentrálu, je důležité zvážit všechny faktory, včetně výkonu, ceny, hlučnosti a spotřeby paliva. Invertorové elektrocentrály nabízejí mnoho výhod, ale mohou být dražší v pořizovacích nákladech. V každém případě je důležité vybrat elektrocentrálu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.