Jak vybrat postřikovač?

Věnovat se zahradě nebo polím je umění, a jako každý dobrý umělec, i zahradník potřebuje správné nástroje pro dosažení nejlepších výsledků. Jedním z klíčových nástrojů, který může zásadně ovlivnit zdraví a výnos vašich rostlin, je postřikovač. Ať už jde o malou zahradu za domem nebo rozsáhlé zemědělské hospodářství, správný postřikovač může učinit rozdíl mezi bohatou sklizní a ztrátou úrody. Avšak s tak širokou nabídkou na trhu se může zdát výběr toho pravého jako hledání jehly v kupce sena. Od objemu nádrže přes typ čerpadla až po materiál, každý detail má svůj význam. V tomto článku se podíváme na to, co byste měli zvážit při výběru postřikovače, abyste zajistili, že vaše rostliny dostanou péči, kterou si zaslouží, a vy se vyhnete zbytečným komplikacím a nákladům. Připravte se, že se ponoříme do světa postřikovačů a odkryjeme, jak vybrat ideální model pro vaše potřeby.

jak-vybrat-postrikovac

Typy postřikovačů

Typ postřikovače je důležitým faktorem při výběru, protože každý typ je navržen pro specifické použití a má své výhody i nevýhody.

Zde jsou hlavní typy postřikovačů, které byste měli zvážit:

  1. Ruční postřikovače:

    • Jednoduché a ekonomické.
    • Vhodné pro malé zahrady nebo jednotlivé rostliny.
    • Často mají malou nádrž, kterou držíte v jedné ruce, zatímco druhou pumpujete tlak.
  2. Zádové postřikovače:

    • Určené pro větší zahrady nebo menší zemědělské pozemky.
    • Větší nádrž se nosí na zádech, což umožňuje pohodlnější použití a delší práci bez doplňování.
    • Mohou být ručně poháněné (čerpání tlaku ruční pumpou) nebo motorizované (s baterií nebo benzínovým motorem).
  3. Vozíkové postřikovače:

    • Ideální pro velké plochy, protože snižují fyzickou námahu spojenou s nošením nádrže.
    • Postřikovač je umístěn na vozíku, který člověk táhne nebo tlačí.
    • Existují ruční nebo motorizované varianty s většími nádržemi.
  4. Motorové postřikovače:

    • Nejvhodnější pro velké farmy nebo komerční použití.
    • Vysoký výkon, schopné rychle postříkat velké plochy.
    • Mohou být přenosné nebo určené k připevnění na traktor nebo ATV (all-terrain vehicle).

banner blog bovram

 

Důležitý je objem nádrže

Objem nádrže u postřikovače je klíčovým faktorem, který ovlivňuje efektivitu a vhodnost postřikovače pro konkrétní účely.

Zde jsou hlavní body, které byste měli zvážit při výběru:

  1. Velikost pozemku: Velikost nádrže by měla odpovídat velikosti pozemku, který chcete ošetřit. Pro malé zahrady nebo skleníky stačí postřikovače s nádrží od 1 do 5 litrů. Větší pozemky, jako jsou komerční farmy, vyžadují větší nádrže, které mohou pojmout desítky až stovky litrů.

  2. Frekvence používání: Pokud postřikovač používáte často, může být vhodnější větší nádrž, abyste nemuseli nádrž tak často doplňovat.

  3. Typ postřikovaného prostředku: Některé chemikálie nebo postřiky mohou být hustější nebo viskóznější a vyžadovat větší nádrže kvůli nižší pokryvnosti.

  4. Pohodlí uživatele: Větší nádrže jsou těžší a mohou být po delší dobu nošení nepohodlné. Zvažte ergonomický design a dostupnost popruhů nebo vozíků pro snadnější manipulaci.

  5. Účinnost postřiku: Větší nádrže mohou poskytnout delší dobu postřiku bez potřeby doplňování, což zvyšuje účinnost práce, zejména na rozsáhlých pozemcích.

  6. Doplňování a čištění: S většími nádržemi je také spojeno delší a obtížnější čištění a doplňování. Zvažte, jak snadno lze nádrž naplnit a vyčistit po použití.

Při výběru objemu nádrže postřikovače je tedy potřeba najít rovnováhu mezi velikostí pozemku, typem postřikovaného prostředku, pohodlím a frekvencí používání. Vždy doporučuji zvolit model, který nejvíce vyhovuje konkrétním potřebám bez zbytečného přeplácení za zbytečně velkou kapacitu, která může ztížit práci a manipulaci s postřikovačem.

V naší nabídce si můžete například vybrat:

Materiál nádrže

Materiál nádrže je klíčovým aspektem při výběru postřikovače, protože různé materiály mohou ovlivnit odolnost vůči chemikáliím, životnost nádrže a celkovou udržitelnost.

Zde jsou některé základní informace o běžných typech materiálů používaných pro nádrže postřikovačů:

Polyetylénové (PCO) nádrže:

  • Často používány v oblasti kontroly škůdců, ale jsou všestranné a vhodné i pro péči o trávník, průmyslové aplikace, školkařství a tlakové mytí.
  • Mohou být použity stacionárně nebo pro přepravu, jak uvnitř, tak venku.
  • Velikosti se pohybují od 15 do 60 litrů a obvykle mají zaoblené dno pro lepší odvodnění.
  • Mají samonosné nohy a jsou odolné vůči různým chemikáliím.

banner blog bovram

Vertikální nádrže:

  • Samostatně stojící s plochým dnem pro instalaci uvnitř nebo venku.
  • Design je buď s kupolovitým nebo plochým vrchem a jsou vybaveny průhlednými stěnami pro sledování hladiny a ukazateli v galonech.

Nízkoprofilové obdélníkové nádrže:

  • Snadno se vejdou do zadní části pickupů a úzkých prostorů.

Indukční nádrže:

  • Umožňují úplné vyprázdnění uložených kapalin a jsou vhodné pro vnitřní i venkovní použití.
  • Velikosti se pohybují od 15 galonů do 110 galonů a mají průhledné stěny pro sledování hladiny.

Porovnání polyetylénových a sklolaminátových nádrží:

    1. Výroba: Sklolaminátové nádrže jsou ručně vyráběné, což je pracnější a může vést k lidským chybám. Poly nádrže jsou vyráběny automatizovaným procesem, který snižuje riziko chyb.
    2. Konstrukce: Sklolaminátové nádrže nejsou jednodílné a mají švy, kde mohou docházet k únikům. Poly nádrže jsou odlévány jako jednolité bez švů, čímž se snižuje riziko úniku.
 
  1. Údržba: Sklolaminát vyžaduje důkladnou údržbu a inspekci kvůli možnosti korozního poškození, zatímco poly nádrže jsou odolné proti korozi a jejich údržba je méně náročná.
  2. Cena: Sklolaminát je dražší, zejména kvůli vysokým nákladům na materiál a výrobu, zatímco poly nádrže jsou díky nižším výrobním nákladům cenově výhodnější.
 

Typ čerpadla

Typ čerpadla je jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru postřikovače, protože má přímý dopad na výkon a účinnost aplikace postřiků.

Existují různé typy čerpadel, které se používají v postřikovačích, a každý typ má své specifické vlastnosti a využití.

Zde jsou hlavní typy čerpadel, které byste měli zvážit:

  1. Ruční čerpadla: Tyto jsou často nalezeny v menších postřikovačích, jako jsou ruční a zádové postřikovače. Uživatel musí manuálně pumpovat rukojetí, aby vytvořil tlak potřebný pro postřik. Jsou cenově dostupné a jednoduché na údržbu, ale mohou být fyzicky náročné při delším používání.

  2. Bateriová čerpadla: Bateriové postřikovače nabízejí pohodlnější a konzistentnější aplikaci než ruční modely, protože tlak je generován elektricky. Jsou ideální pro střední velikosti zahrad a pro ty, kteří hledají méně náročné řešení.

  3. Motorová čerpadla: Tato čerpadla jsou obvykle součástí větších, komerčně orientovaných postřikovačů. Mohou být poháněna benzinem nebo naftou a poskytují vysoký tlak a velký objem postřiku, což je ideální pro rozsáhlé nebo intenzivní zemědělské aplikace.

Při výběru typu čerpadla pro postřikovač je důležité vzít v úvahu následující faktory:

  • Velikost plochy: Pro velké pozemky může být vhodnější motorové čerpadlo, zatímco pro menší oblasti může být dostačující ruční nebo bateriové čerpadlo.
  • Typ chemikálie: Některé chemikálie mohou poškodit určité typy čerpadel, takže je důležité vybrat čerpadlo, které je kompatibilní s používanými přípravky.
  • Frekvence používání: Pro časté používání je vhodnější robustnější a odolnější motorové nebo membránové čerpadlo.
  • Rozpočet a dostupnost náhradních dílů: Motorová čerpadla jsou obecně dražší jak v pořizovacích nákladech, tak v údržbě, zatímco ruční a bateriová čerpadla jsou cenově výhodnější.
 

Trysky a regulace průtoku

Trysky a regulace průtoku jsou klíčové komponenty postřikovače, které mají zásadní vliv na účinnost a přesnost aplikace postřikových přípravků.

Trysky

Trysky ovlivňují přesnost a efektivitu postřiku a jsou dostupné v různých formách pro různé tlaky, průtoky a podmínky.

Mezi nejčastěji používané materiály patří plast a keramika, které nabízejí vysokou odolnost proti opotřebení a chemickou rezistenci​.

Trysky se liší podle:

  • Výstřikového obrazce: Plochý vějíř je vhodný pro plošný postřik, dutý kužel pro prostorový postřik a paprskové trysky jsou určeny pro aplikaci tekutých hnojiv.
  • Velikosti kapek: Standardní trysky tvoří jemné kapky, nízkoúletové trysky tvoří hrubší kapky pro snížení úletu větrem, a bublinkové trysky vytvářejí hrubé kapky s výrazným snížením úletu​.

Regulace průtoku

Správné seřízení postřikovače je klíčové pro efektivní dávkování postřikové kapaliny a minimalizaci zbytků kapaliny po aplikaci. Seřízení začíná výběrem vhodných trysek, který závisí na typu přípravku. Plošná dávka kapaliny je řízena hodnotou pracovního tlaku a velikostí trysky​.

Dávkování lze bez automatické regulace upravovat pojezdovou rychlostí a průtokem kapaliny. Pojezdová rychlost má na výkonnost postřikovače významný vliv, proto by měla být nastavena jako konstantní, a průtok kapaliny je nejčastěji nastavován pomocí minutové průtočnosti rámu​.

Vhodná regulace průtoku a správný výběr trysek jsou nezbytné pro dosažení optimální aplikace přípravků s ohledem na účinnost a minimalizaci dopadu na životní prostředí.

banner blog bovram

Pohodlí a ergonomie

Když vybíráte postřikovač s ohledem na pohodlí a ergonomii, je důležité se zaměřit na několik klíčových aspektů:

  1. Zádové postřikovače - Tyto se nosí na zádech a jsou vhodné pro větší objemy, až 20 litrů. U akumulátorových postřikovačů se setkáte s tichým chodem a nižším tlakem, zatímco motorové postřikovače mají vysoký výkon a dosah, ale mohou být těžší​. V naší nabídce máme také tlakové postřikovače na záda.

  2. Pojízdný postřikovač - Jsou vybaveny kolečky, což je ideální pro práci s těžšími nádobami, protože ulehčují transport. Je důležité vybrat model s kvalitními a dostatečně velkými kolečky pro snadný pohyb​.

  3. Postřikovače za traktor - Pro rozsáhlé plochy, jako jsou velké záhony nebo vinice, jsou vhodné nesené nebo návěsné postřikovače s výrazně větším objemem, které se připevňují k traktoru​.

  4. Objem a váha - Pro menší plochy stačí postřikovače s objemem 5-10 litrů. Váha se zvyšuje s objemem, což je nutné zvážit vzhledem k fyzické náročnosti práce. Uvažujte o hmotnosti postřikovače a kapaliny, kterou budete muset nést nebo táhnout​.

  5.  Typ čerpadla - Pístová čerpadla jsou běžná a membránová čerpadla jsou vhodná pro práci s užitkovou vodou a poradí si i s malými nečistotami​.

Údržba

Snadnost údržby postřikovače je klíčová pro jeho dlouhou životnost a efektivní fungování. Zde jsou klíčové kroky a doporučení, které by měly být součástí pravidelné údržby:

  1. Před prvním použitím:

    • Provádějte vizuální kontrolu na případné trhliny nebo poškození.
    • Zkontrolujte hadice a spoje na případné řezy nebo slzy.
    • Vyčistěte filtry od nečistot nebo prachu.
    • Zkontrolujte vnitřek nádrže, abyste se ujistili, že neobsahuje prach, obaly nebo hmyz.
  2. Denní kontrola před a po použití:

    • Zkontrolujte hadice a přípojky, aby nedocházelo k únikům.
    • Po každém použití vyčistěte filtry, aby nedošlo k jejich ucpání.
    • Po vyprázdnění nádrže ji naplňte čistou vodou, abyste vypláchli chemikálie z nádrže a zabránili jejich smíchání při dalším použití.
  3. Měsíční údržba:

    • Provádějte kontrolu na opotřebované nebo rozbité části.
    • Čistěte nebo měňte filtry.
    • Testujte trysek podle výrobce a vyměňte je pokud je to potřeba.
  4. Příprava na zimu:

    • Vypusťte postřikovač.
    • Vyfoukněte vodovodní potrubí.
    • Propláchněte antifreezem.
    • Správně uložte postřikovač.
  5. Příprava na jaro:

    • Proveďte vizuální kontrolu.
    • Vyčistěte nádrž
    • Zkontrolujte motor a čerpadlo.
    • Vyčistěte trysek.
    • Propláchněte postřikovač vodou.
    • Otestujte postřikovač.
  6. Denní údržba:

    • Nastavení by měla odpovídat aplikaci, kterou budete používat.
    • Po použití nikdy nenechávejte směs postřiku v mašině, aby nedošlo k usazeninám, které by mohly ucpat potrubí, filtry a trysky.
    • Vždy vyčistěte postřikovač a používejte odpovídající ochranné prostředky.
    • Vyplachujte postřikovač i traktor uvnitř i zvenčí a pečlivě vyprázdněte nádrž postřikovače, aby se předešlo ukládání usazenin.
  7. Příprava na skladování na konci sezóny:

    • Důkladně umyjte vnější části a použijte retušovací barvu, aby se předešlo rezivění a korozi.
    • Očistěte kabínu a vyměňte filtry, pokud je to potřeba.
    • Propláchněte systém antifreezem určeným pro rekreační vozidla, aby se chránily cenné čerpadla a ventily před poškozením mrazem.
    • Vyjměte a uložte odmontované části tak, aby nedošlo k jejich smíchání s novými částmi.

banner blog bovram

Cena

Při výběru postřikovače je cena významným faktorem. Ceny se liší od pár desítek korun pro jednoduché plastové rozprašovače až po několik stovek tisíc korun pro profesionální stroje.

Malé postřikovače vhodné pro hobby zahrádkáře obvykle nepřesahují 1000 Kč. V první cenové kategorii, do 1000 Kč, lze najít slušné zádové postřikovače s nádrží kolem dvaceti litrů. Postřikovače na ochranné postřiky se pohybují asi okolo 100 až 200 korun.

V kategorii od 1000 do 3000 Kč jsou postřikovače se speciální úpravou materiálu nebo pro speciální směsi, včetně akumulátorových verzí. Nad 3000 Kč naleznete motorové postřikovače, benzinové zádové modely nebo přístroje na kolečkách. Pro profesionální použití existují postřikovače i za několik desítek či stovek tisíc korun, které je nutné vézt za traktorem.

Co se týče záruky, v Evropské unii platí dvouletá právní záruka od okamžiku doručení výrobku. První rok od prodeje je rozhodující, protože se předpokládá, že jakákoli závada, která se v té době objeví, existovala již v době prodeje, a prodejce je povinen zboží opravit nebo vyměnit, případně vrátit peníze.

Po prvním roce můžete i nadále činit prodejce odpovědným za jakékoli závady do konce dvouleté záruční doby, ale může být třeba prokázat, že závada existovala již v době doručení. Kromě toho, výrobce nebo prodejce může nabídnout dodatečnou komerční záruku, jejíž podmínky mohou být výhodnější než dvouletá právní záruka, a tyto komerční záruky nepředstavují vzdání se právní záruky. Pokud se objeví vadný výrobek během dvouleté záruční doby, měl by být opraven nebo vyměněn bez jakýchkoli nákladů na straně spotřebitele, včetně nákladů na přepravu​.

Je důležité si uschovat všechny doklady o zaplacení a potvrzení o dodání, které mohou být potřebné při uplatnění záručních nároků​.

 

Zdroje článku:

How to Pick Out a Paint Sprayer [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/is-a-paint-sprayer-necessary-1822685

[online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.lowes.com/n/buying-guide/paint-sprayer-buying-guide

Choosing the right sprayer - Buying Guides AgriExpo [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://guide.agriexpo.online/choosing-the-right-sprayer/