Jak vybrat vejce pro líhnutí? Kompletní průvodce

Líhnutí kuřat je zajímavý proces, který může přinést radost jak začátečníkům, tak zkušeným chovatelům drůbeže. Klíčem k úspěchu je výběr správných vajec. Jak tedy vybrat ty nejlepší vejce pro líhnutí? Následujte tohoto průvodce a dozvíte se vše, co potřebujete vědět.

jak-vybrat-vejce-pro-lihnuti-kompletni-pruvodce

1) Výběr vajec

Výběr vajec z vlastního chovu je často považován za ideální volbu pro líhnutí.

Důvody jsou následující:

  • Kontrola nad kvalitou: Máte plnou kontrolu nad stravou, zdravím a životním prostředím vašich ptáků. To znamená, že můžete zajistit, aby vaši ptáci dostávali optimální výživu a péči, což přímo ovlivňuje kvalitu vajec.

  • Menší riziko poškození: Vejce z vlastního chovu nemusí být přepravována, což znamená, že jsou méně vystavena riziku tlaku, vibracím a náhlým teplotním změnám, které mohou poškodit embryo.

  • Větší šance na vylíhnutí: Studie ukázaly, že vejce z vlastního chovu mají obvykle vyšší míru vylíhnutí než vejce, která byla přepravována. Přeprava může způsobit stres a narušit citlivé rovnováhy potřebné pro úspěšné líhnutí.

  • Větší znalost genetiky: Pokud chováte své ptáky s určitým cílem, například pro určité vlastnosti nebo barvy, máte lepší představu o genetickém pozadí vajec, která líhnete.

  • Svěžest: Vejce z vlastního chovu můžete snadno sbírat krátce po snesení, což zajišťuje jejich svěžest. Čerstvá vejce mají obvykle lepší šanci na úspěšné vylíhnutí.

  • Příprava na inkubaci: Pokud se rozhodnete použít vejce, která byla přepravována, je důležité je nechat alespoň 24 hodin odležet v líhni před zahájením inkubace. To pomáhá stabilizovat vejce a zvyšuje šance na úspěšné vylíhnutí. 

banner blog bovram

 

2) Důležité jsou i vlastnosti vajec

Správný výběr vajec je základním předpokladem pro úspěšné líhnutí drůbeže. Aby byla vejce vhodná pro líhnutí, měla by splňovat několik základních kritérií:

  • Pravidelný tvar: Vejce vhodné pro líhnutí by mělo mít standardní oválný tvar, který je typický pro druh ptáka, od kterého pochází. Nepravidelné tvary mohou naznačovat genetické problémy nebo výživové nedostatky.

  • Čistota: Čistá vejce mají vyšší šanci na úspěšné vylíhnutí. Špinavá skořápka může obsahovat bakterie, které by mohly poškodit embryo. Pokud je vejce mírně znečištěné, mělo by být jemně vyčištěno vlhkým hadříkem, ale nikdy by nemělo být myto vodou, protože to může narušit ochrannou vrstvu skořápky.

  • Nepoškozená skořápka: Vejce s tenkou, měkkou nebo perforovanou skořápkou mohou být náchylnější k infekcím a mohou mít nižší šanci na vylíhnutí. Silná a nepoškozená skořápka chrání embryo před vnějšími vlivy.

  • Bez prasklin: Praskliny v skořápce mohou být vstupní branou pro bakterie a mohou také způsobit, že vejce vyschne. Pokud zjistíte prasklinu na vajíčku, je lepší jej neinkubovat.

V naší nabídce také nabízíme líhně pro křepelky nebo líhně pro husy.

jaka-by-mela-byt-teplota-v-lihni-pri-lihnuti-kurat (1)

 

3) Jaká vajíčka se nemusí vylíhnout?

Výběr správných vajec pro líhnutí je klíčový, ale je také důležité vědět, jaká vajíčka by mohla mít nižší šanci na úspěch.

Zde je podrobnější pohled na vajíčka, která by mohla představovat problém:

  • Drsná skořápka: Vejce s drsnou skořápkou může být známkou nedostatečného vápníku v krmivu nebo problémů s vývojem skořápky. Tyto skořápky mohou být náchylnější k prasknutí nebo mohou ztěžovat kuřátku vylíhnutí.

  • Příliš světlá nebo křehká skořápka: Křehká skořápka může být důsledkem nedostatečného vápníku v krmivu nebo stáří slepice. Taková vejce jsou náchylnější k prasknutí během inkubace.

  • Malá vejce: Malá vejce často nemají dostatek živin pro vývoj zdravého kuřete. Mohou také signalizovat zdravotní problémy nebo špatnou výživu slepice.

  • Podlouhlá vejce: Neobvyklé tvary vajec mohou být důsledkem genetiky, stresu nebo zdravotních problémů. Podlouhlá vejce mohou mít problémy s vylíhnutím, protože kuře nemusí mít dostatek prostoru k otáčení během vývoje.

  • Mírně znečištěná skořápka: I když mírné znečištění může vypadat neškodně, může skrývat bakterie, které by mohly infikovat embryo během inkubace. Je důležité vejce před líhnutím důkladně vyčistit.

K sestrojení vlastní líhně, se vám může hodit naše kategorie náhřadních dílů pro líhně. Mezi nejprodávanější patří digitální teploměr a vlhkoměr.

banner blog bovram

lihnuti-kachen

 

4) Pamatujte na stáří ptáků

Při výběru vajec pro líhnutí je důležité zohlednit pohlaví a věk ptáků, od kterých vejce pocházejí.

Na co si dát pozor?

  • Rodinné chovy: Vejce by měla pocházet z rodinných chovů, což znamená, že ptáci by měli být dobře živeni, zdraví a vyspělí. Rodinné chovy často poskytují stabilní a kvalitní genetický materiál pro líhnutí.

  • Příbuzenské křížení: Vyvarujte se vajec z příbuzenského křížení. Příbuzenské křížení může vést k slabým embryím a vysoké úmrtnosti. Slabá kuřata se mohou vyvinout, ale nemusí se vylíhnout. Aby bylo zajištěno genetické zdraví kuřat, je důležité, aby samci pocházeli z různých zdrojů.

  • Poměr pohlaví: Je důležité udržovat správný poměr mezi samci a samicemi v chovu. Například u slepic je ideální poměr 1 samec na 6 samic, zatímco u kachny je to 1 samec na 4 samice. Správný poměr zajišťuje optimální fertilizaci vajec.

  • Věk ptáků: Věk ptáků ovlivňuje kvalitu vajec. Chov starší než 3 roky může ztrácet plodnost. Například slepice a bažanti by měli být věku 6-8 měsíců, kachny 4-8 měsíců a husy 7-8 měsíců, aby poskytovaly kvalitní vejce pro líhnutí.

Nevíte jakou líheň vybrat? Vyzkoušejte naše nejlepší líhně pro chov.

 

5) Pravidla pro získání zdravých vajíček pro líhnutí

Jaká jsou nezbytná pravidla pro líhnutí?

Frekvence sběru vajec

  • Častý sběr: Vejce by měla být sbírána pravidelně během dne, ideálně 3x až 4x za den. V létě, kdy je tepleji, je doporučeno sbírat vejce alespoň 5x za den. Tímto způsobem se minimalizuje riziko, že by vejce byla vystavena nepříznivým teplotám nebo kontaminaci.

banner blog bovram

Skladovací teplota a vlhkost

  • Optimální teplota: Vejce by měla být skladována v teplotě mezi +14°C a +18°C. Tato teplota je ideální pro udržení vitality embrya.

  • Vlhkost: Vlhkost v místnosti by měla být v rozmezí 65-75%. Pokud je vlhkost příliš nízká, může to vést k vysychání vajec. Naopak příliš vysoká vlhkost může způsobit plíseň nebo jiné problémy.

Věk vajec

  • Ideální věk pro líhnutí: Nejlepší je líhnout vejce, která byla snesena před 2 až 7 dny. Starší vejce mohou mít sníženou šanci na úspěšné vylíhnutí. Vejce starší než 8 dní mají výrazně sníženou pravděpodobnost vylíhnutí, a pokud je vejce starší než 15 dní, šance na vylíhnutí je téměř nulová.

Příprava vajec před líhnutím

  • Aklimatizace: Před umístěním vajec do líhně je důležité je postupně ohřát na pokojovou teplotu. Náhlý skok teploty může poškodit embryo a snížit šanci na úspěšné vylíhnutí.

  • Výběr vajec: Vybírejte vejce s normálním tvarem a pevnou skořápkou. Skořápka by neměla být měkká, prasklá, tenká ani mít modré skvrny, což může naznačovat, že je vejce staré.

Líhnutí různých druhů ptáků

  • Je důležité se vyvarovat líhnutí vajec různých druhů ptáků najednou. Různé druhy mohou mít různé potřeby v oblasti teploty a vlhkosti, což může ovlivnit úspěšnost líhnutí.
 

Zdroje článku:

A guide to egg quality | The Poultry Site [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thepoultrysite.com/articles/a-guide-to-egg-quality

Choosing hatching eggs: four steps to successful incubation. [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/choosing-hatching-eggs.html

5 tips for choosing eggs to improve hatch rate - Dine a Chook [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/5-tips-for-choosing-eggs-to-improve-hatch-rate/