Jak vypadá čmelík?

Čmelíci jsou malí, hnědí roztoči, kteří mají velikost přibližně 0,5 mm. Mají osm nohou a jsou pokryti malými háčky, které jim pomáhají přilpět k hostiteli. Také má dlouhé, štíhlé tykadla, která používají k detekci hostitele. Jsou to noční tvorové a jsou nejaktivnější v noci, živí krví lidí a zvířat a mohou se napít až 10krát za noc. Čmelíci se mohou šířit prostřednictvím kontaktu s infikovanými předměty, jako jsou postele, koberce a čalounění. Už jste slyšeli o čmelících ale nevíte jak vypadají? Čtěte dál!

jak-vypada-cmelik

Co je to čmelík?

Čmelík (Dermanyssus gallinae) je malý, hnědý roztoč, který se živí krví lidí ale i zvířat. Čmelíky jsou často nacházeny v teplých, vlhkých prostředích, jako jsou postele, koberce a čalounění.

Mohou způsobit svědění, podráždění a v některých případech i alergické reakce. Pokud máte čmelíky, je důležité jednat rychle, abyste se jich zbavili.

Čmelíci se mohou rychle množit a může být velmi obtížné se jich zbavit. Pokud máte podezření, že máte čmelíky, měli byste kontaktovat odborníka, který vám pomůže se jich zbavit.

 

Jak se dá poznat?

Dermanyssus gallinae, často nazýván jako roztoč u drůbeže, získává červenou barvu pouze tehdy, když nedávno konzumoval krev svého hostitele.

V neposíleném stavu má roztoč bílou, šedou nebo černou barvu. Samice dosahuje plné dospělosti délky zhruba 1 mm nebo více.

Všechna jiná vývojová stádia jsou menší. Tento roztoč je charakteristický svým výrazným hřbetním štítem, který nedosahuje až k zadnímu konci těla, a jehož zadní část je zkrácená.

Chlupy na hřbetním štítu jsou menší než na obklopujícím krunýři. Na zadní spodní straně roztoče je výrazná anální ploténka.

Jak se můžete nakazit?

Nakažení čmelíkem Dermanyssus gallinae je často stanovováno buď na základě předchozího kontaktu s drůbežárnami nebo i některýou prací (například čištění okapů, klimatizace atd.), které souvisí s budovou, kde ptáci hnízdí.

Roztoči jsou viditelní pouhým okem, zejména pokud nedávno konzumovali krev, což způsobuje zčervenání. Diagnóza spočívá v nalezení roztočů prostřednictvím kožního seškrábání.

Když jsou podezřelí roztoči odstraněni z infikovaného hostitele, očištěni v laktofenolu a zkoumáni pod složeným mikroskopem, ukážou klíčové morfologické rysy nezbytné pro identifikaci: velikost, počet noh, výrazný hřbetní štít s krácenou zadní částí a ventrální anální ploténka s řitním otvorem umístěným vzadu.

Můžete také vyzkoušet v naší nabídce postřiky na čmelíky.

Jak se jich zbavit?

  • Vyčištění a dezinfekce prostředí: Čmelíky se rádi schovávají v teplých, vlhkých místech, takže je důležité důkladně vyčistit a dezinfikovat své prostředí. To zahrnuje vytření všech povrchů, praní všech látek, jako jsou ložní prádlo, ručníky a oblečení, a vyčištění všech koberců a čalounění.
  • Použití insekticidů: Existuje řada insekticidů, které lze použít k zabíjení čmelíků. Před použitím insekticidu si však vždy přečtěte pokyny na etiketě.
  • Použití přírodních prostředků: Existuje také řada přírodních prostředků, které lze použít k zabíjení nebo odpuzování čmelíků. Mezi tyto prostředky patří křemelina, ocet a esenciální oleje.
  • Prevence: Nejlepším způsobem, jak se vyhnout čmelíkům, je prevence. To zahrnuje udržování svého prostředí čistého a suchého a zabránit tomu, aby se čmelíky dostali do vašeho domova.