Jak se zbavit čmelíků člověka? Tipy a doporučení

Čmelíci jsou malí, hnědí roztoči, kteří se živí krví lidí a zvířat. Často se nacházejí v teplých, vlhkých prostředích, jako jsou postele, koberce a čalounění. Čmelíky mohou způsobit svědění, podráždění a v některých případech i alergické reakce. Pokud máte čmelíky, je důležité jednat rychle, abyste se jich zbavili. Jaké jsou tipy a co můžete pro to udělat?

jak-se-zbavit-cmeliku-u-cloveka

Co je to čmelík? Je nebezpečný?

Čmelík (dermanyssus gallinae), je roztoč živící se krví a je parazitem drůbeže a jiných druhů ptáků. Občas napadá i kočky a může pokousat lidi, psy, hlodavce, králíky a koně.

Dospělí roztoči aktivně sají krev v noci, především kolem prsou a nohou slepic. Tímto způsobem mohou odebírat tolik mnoho krve, že způsobí anémii, úhyn mláďat a snížení snášky vajec. Svůj úkryt nacházejí v hnízdech, skrýších a dalších skrytých místech drůbežárny.

Tito roztoči mají charakteristickou hřbetní destičku, sternální destičku se dvěma páry setae a anální destičku s řitním otvorem situovaným v zadní části těla.

Samičky roztočů mohou klást vajíčka do 24 hodin od svého prvního "jídla". Po snesení jsou vajíčka ukládána do úkrytů, odkud se líhnou šestinožní larvy, které se neživí.

Celý životní cyklus může trvat od 1 týdne až po 5 měsíců.

Dospělí roztoči dokáží přežít období hladovění v prázdné drůbežárně až 34 týdnů.

 

Jak se zbavit čmelíků?

Existuje několik způsobů, jak se zbavit čmelíků. Mezi nejčastější metody patří:

  • Vyčištění a dezinfekce prostředí: Čmelíky se rádi schovávají v teplých, vlhkých místech, takže je důležité důkladně vyčistit a dezinfikovat své prostředí. To zahrnuje vytření všech povrchů, praní všech látek, jako je ložní prádlo, ručníky a oblečení, a vyčištění všech koberců a čalounění.
  • Použití insekticidů: Existuje řada insekticidů, které lze použít k zabíjení čmelíků. Před použitím insekticidu si však vždy přečtěte pokyny na etiketě.
  • Použití přírodních prostředků: Existuje také řada přírodních prostředků, které lze použít k zabíjení nebo odpuzování čmelíků. Mezi tyto prostředky patří křemelina, ocet a esenciální oleje.
  • Prevence: Nejlepším způsobem, jak se vyhnout čmelíkům, je prevence. To zahrnuje udržování svého prostředí čistého a suchého a zabránit tomu, aby se čmelíky dostali do vašeho domova. Můžete také vyzkoušet postřiky na čmelíky.

Jaké jsou další tipy?

  • Udržujte své prostředí čisté a suché. Čmelíci se rádi schovávají v teplých, vlhkých místech, takže je důležité udržovat své prostředí čisté a suché. To zahrnuje pravidelné vysávání, vytírání a větrání.
  • Vyhněte se používání teplých, vlhkých míst. Vyhněte se používání teplých, vlhkých míst, jako jsou sauny, lázně a sprchy. Čmelíci se rádi schovávají v těchto místech.
  • Udržujte své oblečení čisté a suché. Čmelíci se mohou šířit prostřednictvím oblečení, takže je důležité udržovat své oblečení čisté a suché. Po každém nošení oblečení perte a žehlete.
  • Vyhněte se kontaktu s domácími zvířaty. Čmelíci se mohou přenášet z domácích zvířat na lidi, takže je důležité vyhnout se kontaktu s domácími zvířaty, pokud máte podezření, že jsou infikováni čmelíky.
  • Použijte insekticid. Pokud jste vyzkoušeli všechny ostatní metody a čmelíky se stále nemůžete zbavit, můžete použít insekticid. Před použitím insekticidu si však vždy přečtěte pokyny na etiketě.