Kolik vajec snese slepice?

Chov slepic je zajímavou a odměňující činností, která přináší řadu otázek, mezi nimiž jedna z nejčastějších zní: "Kolik vajec vlastně slepice snese?" Tato otázka je zásadní jak pro začínající, tak pro zkušené chovatele, neboť počet vajec, který slepice dokáže vyprodukovat, je ovlivněn mnoha faktory, včetně plemene, věku, výživy a životních podmínek. Pochopení těchto aspektů je klíčem k úspěšnému chovu a může výrazně ovlivnit celkovou spokojenost a produktivitu vašeho drůbežího stáda. V tomto článku se podíváme na různé faktory ovlivňující produkci vajec a poskytneme užitečné informace, které vám pomohou maximalizovat výnosy z vašeho chovu.

kolik-vajec-snese-slepice

Faktory ovlivňující produkci vajec

Produkce vajec je klíčovým faktorem pro každého chovatele slepic. Chápání toho, co ovlivňuje schopnost slepic snášet vejce, je nezbytné pro úspěšný a udržitelný chov.

Hlavními faktory, které ovlivňují produkci vajec, je plemeno slepic, jejich věk a podmínky životního prostředí, ve kterém jsou chovány.

Pojďme se podívat na každý z těchto aspektů podrobněji.

1) Plemeno slepic a jeho vliv na produkci vajec

Různá plemena slepic mají různou genetickou predispozici k produkci vajec. Některá plemena, jako jsou Leghorny nebo Rhode Island Reds, jsou známá svou vysokou produktivitou a mohou snášet více než 250 vajec ročně.

Na druhé straně, dekorativní plemena nebo plemena chovaná pro maso, jako jsou Silkie nebo Brama, mají obvykle nižší produkci vajec. Při výběru plemena je důležité zvážit, zda je vaším cílem maximální produkce vajec nebo jiné faktory, jako je vzhled nebo temperament.

banner blog bovram

2) Věk slepic a jak se produkce vajec mění s jejich stárnutím

Věk slepic má zásadní vliv na jejich schopnost snášet vejce. Nejvyšší produkce vajec se obvykle dosahuje ve věku mezi 6 a 18 měsíci.

Po tomto vrcholu dochází k postupnému poklesu produkce. Starší slepice mohou snášet stále vejce, ale jejich počet a kvalita se může snižovat. Je důležité pochopit tento přirozený cyklus a plánovat chov a péči o slepice s ohledem na jejich stáří.

Mezi kvalitní krmivo patří Krmné směsi pro nosnice nebo i šrot pro nosnice.

 

3) Vliv životního prostředí a péče o slepice na produkci vajec

Kvalita životního prostředí a péče, kterou slepice dostávají, má rovněž velký vliv na produkci vajec. 

To může zahrnovat:

  • Výživa: Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály je nezbytná pro zdravou produkci vajec. Nedostatek určitých živin může vést k poklesu produkce nebo k problémům se zdravím slepic.
  • Dostatek světla: Denní světlo hraje důležitou roli v regulaci hormonů, které ovlivňují snášení vajec. Nedostatek světla může vést k snížení nebo zastavení produkce vajec.
  • Bezpečí a stres: Bezpečné a klidné prostředí je důležité pro udržení stálé produkce vajec. Stres způsobený predátory, špatnými podmínkami nebo agresí v hejnu může vést k poklesu produkce vajec.
  • Zdraví: Nemoci a paraziti mohou mít devastující účinky na schopnost slepic snášet vejce. Pravidelné zdravotní kontroly a preventivní opatření jsou klíčové pro udržení zdraví hejna.

Na vliv může mít především kvalitní krmivo. V takové případě doporučujeme krmení pro nosnice nebo granule pro nosnice.

 

Jaká je průměrná produkce vajec u slepic?

Chov slepic je oblíbeným koníčkem i podnikáním po celém světě, přičemž jedním z hlavních faktorů, který chovatele zajímá, je produkce vajec. Počet vajec, které slepice snese, se liší v závislosti na řadě faktorů, včetně plemene, věku, výživy a životních podmínek.

Podíváme na statistické údaje o průměrném počtu vajec, které slepice snese ročně, a porovnáme produkci vajec u různých plemen.

Průměrné statistické údaje

Průměrná slepice snese mezi 250 až 300 vejci ročně. To se však může lišit v závislosti na specifických faktorech, jako je plemeno.

Některá plemena jsou známa svou vysokou produktivitou, zatímco jiná plemena snáší méně vajec, ale mohou mít jiné pozitivní vlastnosti, jako je kvalita masa nebo odolnost vůči nemocem.

banner blog bovram

Plemena s vysokou produkci vajec

  • Leghorn: Leghorny jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších plemen pro vysokou produkci vajec. Můžou snášet až 280-320 vajec ročně.
  • Rhode Island Red: Toto plemeno je známé svou robustností a schopností snášet asi 250-300 vajec ročně.
  • Hyline Brown: Toto komerční plemeno je šlechtěno pro maximální produkci vajec, přičemž některé kusy mohou snášet více než 300 vajec ročně.

Plemena s nižší produkcí vajec

  • Cochin: Cochin slepice jsou známé svým klidným temperamentem a krásným vzhledem, ale snášejí jen kolem 150-180 vajec ročně.
  • Sussex: I když nejsou tak produktivní jako některá jiná plemena, Sussex slepice stále snášejí solidních 200-250 vajec ročně.

Jaký má vliv věk na produkci vajec?

Produkce vajec se také mění s věkem slepice. Slepice obvykle začínají snášet vejce ve věku kolem 5 až 6 měsíců a jejich produktivita je nejvyšší v prvních letech života. S přibývajícím věkem produkce vajec postupně klesá.

 

Jaký má vliv krmivo a zdraví na produkci vajíček?

Produkce vajec je klíčovým ukazatelem zdraví a pohody slepic. Chovatelé slepic se často ptají, jak mohou maximalizovat počet a kvalitu snášených vajec.

V tomto kontextu hrají zásadní roli dva faktory: výživa a zdraví slepic. Pojďme se podrobněji podívat na to, jak tyto aspekty ovlivňují produkci vajec.

Jak výživa ovlivňuje produkci vajec?

Co všechno může ovlivnit produkci vajíček u slepic a nosnic?

1) Vyvážená strava

Slepice potřebují vyváženou stravu, která obsahuje dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a dostatek energie. Bílkoviny jsou zásadní pro tvorbu vaječných bílků, zatímco vápník a fosfor jsou nezbytné pro tvorbu pevných skořápek vajec.

2) Důležitost kvalitního krmiva

Kvalita krmiva hraje významnou roli. Krmiva, která obsahují všechny potřebné živiny ve správném poměru, mohou zvýšit počet snášených vajec a zlepšit jejich kvalitu.

3) Dodatečné doplňky stravy

Doplňky, jako jsou vitamínové a minerální směsi, mohou být užitečné pro zlepšení produkce vajec, zejména pokud standardní krmivo nedokáže pokrýt všechny nutriční potřeby slepic.

 

Zdravotní problémy ovlivňující schopnost slepic snášet vejce

Jaké nemoci mohou ovlivnit produkci vajec?

1) Parazitární infekce

Parazity jako jsou vši, klíšťata a vnitřní červi mohou oslabit slepice, snížit jejich produkci vajec a dokonce způsobit vážnější zdravotní problémy.

2) Respirační onemocnění

Respirační onemocnění mohou vést k poklesu apetitu a celkové slabosti, což má přímý dopad na produkci vajec.

3) Stres

Stres, ať už způsobený špatnými životními podmínkami, přeplněností nebo změnami v prostředí, může zásadně ovlivnit produkci vajec.

4) Hormonální nerovnováha

Problémy s hormony mohou také snížit schopnost slepic snášet vejce. To může být způsobeno přirozenými změnami, nemocemi, nebo dokonce nesprávnou výživou.

banner blog bovram

Roční období má vliv na produkci vajec

Produkce vajec u slepic není konstantní a může být ovlivněna mnoha faktory, zejména sezónními změnami a variacemi ve světelných podmínkách.

Porozumění těmto vlivům a jejich správné řízení může pomoci chovatelům udržet stabilní produkci vajec po celý rok.

Jak může mít roční období vliv na produkci vajec?

1) Vliv denního světla

Slepice jsou velmi citlivé na délku denního světla. Ideálně potřebují asi 14-16 hodin světla denně pro optimální produkci vajec. Kratší dny na podzim a v zimě mohou vést k poklesu nebo dokonce zastavení produkce vajec.

2) Teplotní vlivy

Extrémní teploty, ať už vysoké nebo nízké, mohou stresovat slepice a snižovat jejich schopnost snášet vejce. Vysoké teploty během letních měsíců mohou způsobit tepelný stres, zatímco nízké teploty v zimě mohou vést k vyčerpání energie na udržení tepla těla.

 

Tipy pro udržení stálé produkce vajec po celý rok

1) Umělé osvětlení

Pro udržení stabilní produkce vajec během kratších dnů je možné použít umělé osvětlení. Světlo by mělo být nastaveno tak, aby slepice měly celkově 14-16 hodin světla denně. Důležité je dodržovat přirozený rytmus svítání a západu slunce, aby se slepice necítily stresovaně.

2) Regulace teploty kurníku

Udržení stabilní teploty v kurníku může pomoci předcházet stresu způsobenému extrémními teplotami. V zimě může být potřeba izolace nebo mírného vytápění kurníku, zatímco v létě je důležité zajistit dostatečnou ventilaci a stínění. Pokud hledáte kvalitní kurník pro vaší drůbež, můžete si u nás vybrat například Dřevěné kurník Miláno.

3) Vyvážená strava

Kvalitní a vyvážená strava je klíčová pro produkci vajec. V zimě může být vhodné zvýšit podíl energeticky bohatších potravin, aby slepice měly dostatek energie pro udržení tělesného tepla a produkci vajec. Mezi neprodávanější krmiva pro nosnice a slepice patří Krmivo Energys. Prodáváme také Energys Gold nebo Energys Klasik.

4) Omezení stresu

Zajištění klidného a stálého prostředí je nezbytné pro udržení zdravé produkce vajec. Vyhněte se častým změnám v prostředí kurníku a zajistěte, aby slepice měly dostatek prostoru a přístup k čerstvé vodě a potravě.

5) Pravidelné zdravotní kontroly

Pravidelné kontroly zdravotního stavu slepic mohou pomoci odhalit a řešit potenciální problémy, které by mohly ovlivnit produkci vajec.

Jak vybrat správné krmivo?

Výběr správného krmiva pro slepice a nosnice je klíčový pro jejich zdraví, produktivitu a celkovou pohodu.

Zde je návod, jak vybrat to nejlepší krmivo:

  1. Zohledněte věk a typ slepic:

    • Kuřata: Pro mladé slepice (kuřata) je potřeba krmivo s vysokým obsahem bílkovin, aby podpořilo jejich růst.
    • Dospělé nosnice: Pro dospělé nosnice je ideální krmivo s vyváženým poměrem bílkovin a vápníku, který podporuje produkci vajec a zdraví skořápek. Mezi také patří například krmivo Energys Gold a Klasik.
  2. Vyberte kvalitní krmivo:

    • Vyhněte se levným směsím, které mohou obsahovat málo živin.
    • Krmivo by mělo obsahovat základní nutriční složky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerály. Mezi kvalitní krmivo patří například značky Energys. Jestli si nevíte rady s tím, jak vybrat vhodné krmivo pro váš chov, doporučujeme našeho průvodce: Jak vybrat krmivo pro nosnice a slepice.
  3. Pozor na obsah vápníku:

    • Dospělým nosnicím poskytujte dostatek vápníku pro zdravé skořápky vajec.
    • Pro slepice, které nejsou nosnice, je lepší vybírat krmivo s nižším obsahem vápníku, aby se předešlo problémům s ledvinami a dalšími zdravotními komplikacemi.
  4. Doplňky k základnímu krmivu:

    • Zvažte doplnění stravy slepic zeleninou, obilovinami nebo speciálními doplňky pro slepice.
    • Poskytujte čerstvou vodu a zajišťujte pravidelný přístup k vápníku (např. vápenaté skořápky nebo křídu).
  5. Upravte krmivo podle sezóny:

    • V zimních měsících můžete zvýšit obsah energie v krmivu, aby slepice měly dostatek energie na udržení tělesného tepla.
    • V letních měsících zase můžete přidávat více vody a čerstvé potraviny.
  6. Sledujte reakce slepic:

    • Pozorujte, jak slepice reagují na různé typy krmiva.
    • Všímejte si jejich zdravotního stavu, kvality peří a produkce vajec, abyste mohli podle potřeby přizpůsobit stravu.
  7. Vyhněte se nevhodným potravinám:

    • Některé potraviny jako čokoláda, avokádo nebo cibule mohou být pro slepice toxické.
    • Vyvarujte se také krmiva s vysokým obsahem soli a tuků.

Tipy na čtení:

 

Zdroje článku:

How Long Do Chickens Lay Eggs? | Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/how-long-do-chickens-lay-eggs-goals-for-laying-hens

How many eggs a day does a hen lay, and how? [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.bhwt.org.uk/blog/health-welfare/how-many-eggs-a-day-does-a-hen-lay/

403 Forbidden [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.almanac.com/how-many-eggs-does-chicken-lay-each-day