Kolik váží kráva?

Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Hmotnost krávy se liší v závislosti na řadě faktorů, jako je plemeno, věk, výživa a zdravotní stav. V tomto článku se podíváme na průměrnou hmotnost krav.

kolik-vazi-krava

Kolik váží kráva?

Hmotnost krávy se liší v závislosti na plemeni, věku, výživě a celkovém zdraví.

Průměrná kráva váží mezi 450 a 900 kilogramy.

banner blog bovram

 

Plemeno

Masná plemena, jako je Charolais a Limousin, jsou obvykle těžší než dojná plemena, jako je Holstein a Jersey.

Býci masných plemen mohou vážit až 1 800 kilogramů, zatímco krávy masných plemen se obvykle pohybují okolo 1 100 kilogramů.

Dojná plemena jsou obvykle lehčí, ale stále mohou dosahovat značné hmotnosti.

Dospělé krávy dojných plemen váží v průměru 500 až 700 kilogramů.

Věk

Krávy s věkem přibírají na váze. Mladá kráva ve věku 2 let může vážit okolo 450 kilogramů, zatímco starší kráva ve věku 8 let může vážit až 900 kilogramů.

 

Výživa

Krávy, které jsou krmeny bohatou stravou s dostatkem sena, obilí a pastvy, budou obvykle těžší než krávy, které jsou krmeny méně kvalitní stravou.

Zdraví

Zdravé krávy budou obvykle těžší než krávy, které trpí nemocemi nebo parazity.

 

Příklady

  1. Český strakatý skot: Dospělí býci dosahují hmotnosti 1 200–1 300 kilogramů, krávy obvykle do 900 kilogramů.
  2. Belgický modrobílý skot: Dospělí býci váží okolo 1 300 kilogramů, krávy obvykle do 900 kilogramů, ale výjimečně i přes 1 000 kilogramů.

Hmotnost krávy se liší v závislosti na mnoha faktorech. Průměrná kráva váží mezi 450 a 900 kilogramy, ale plemeno, věk, výživa a zdraví mohou mít na její váhu značný vliv.

Nejčastější otázky

Kolik váží plemenný býk?

Hmotnost plemenného býka se může značně lišit v závislosti na plemeni a individuálním zdravotním stavu a výživě. Obecně lze říci, že plemenní býci masných plemen váží v průměru mezi 1,000 až 1,200 kg, přičemž některá velká plemena mohou dosáhnout i více než 1,400 kg. Plemenní býci mléčných plemen mohou být lehčí, obvykle váží mezi 900 a 1,100 kg. Například:

  • Plemenní býci plemene Charolais nebo Limousin, která jsou známá pro svou velikost a masnost, mohou dosáhnout hmotnosti i přes 1,400 kg.
  • Holštýnští plemenní býci, plemeno převážně mléčného typu, mohou vážit kolem 1,000 kg nebo mírně více.

Kolik let se dožívá kráva?

Průměrná délka života krav je různá a závisí na mnoha faktorech, včetně plemene, podmínek chovu a kvality péče. V optimálních podmínkách může kráva žít 15 až 20 let, ale v komerčních chovech je to často méně kvůli ekonomickým a produkčním rozhodnutím. Krávy, které jsou chovány pro mléko, jsou často vyřazeny ze stáda a posílány na porážku ve věku 5 až 6 let, zatímco krávy chované především pro reprodukci mohou mít delší životní cyklus.

banner blog bovram

V našem e-shop si můžete zakoupit krmivo pro telata, přípravky na péči o paznehty nebo napáječky pro skot.