Líhnutí kachen: co vše potřebujete vědět

Líhnutí kachen, jeden z nejúchvatnějších a zároveň nejzákladnějších procesů přírody, představuje fascinující okno do světa ornitologie a ekologie. Tento článek má za cíl poskytnout čtenářům podrobný pohled na tento zázračný proces, od momentu, kdy se kachní vejce uloží do hnízda, až po okamžik, kdy z něj vylézá mladé kachňátko. Proces líhnutí kachen není jen přirozeným zázrakem, ale také klíčovým prvkem, který odhaluje mnoho o životě těchto ptáků a jejich roli v přírodním prostředí. Tento článek nabízí čtenářům detailní průzkum tohoto procesu, osvětluje vědecké i praktické aspekty a zdůrazňuje význam kachen v širším kontextu ekosystémů.

lihnuti-kachen

Biologie kachen: základní přehled

Charakteristika kachních druhů

Kachny, patřící do rodiny Anatidae, jsou rozšířené po celém světě a vyskytují se v mnoha různých formách a velikostech.

Zahrnují jak divoké druhy, jako je mallard nebo kachna divoká, tak i domestikované druhy, které jsou výsledkem dlouhodobého chovu člověkem.

Přestože se druhy liší ve velikosti, barvě peří a chování, mají společné charakteristické rysy, jako jsou ploché zobáky a schopnost plavat na vodní hladině.

Význam kachen v ekosystému

Kachny hrají v ekosystémech klíčovou roli. Jsou důležitými konzumenty vodních rostlin, bezobratlých a malých ryb, čímž přispívají k udržení rovnováhy ve vodních biotopech.

Jejich vajíčka a mláďata jsou zase často kořistí pro různé predátory, což udržuje přirozenou rovnováhu mezi dravci a kořistí.

Rozdíly mezi domácími a divokými kachnami

Domácí kachny jsou často větší a méně schopné letu ve srovnání s jejich divokými příbuznými.

Tato diferenciace je výsledkem selektivního chovu, kde byly kachny domestikovány pro různé účely, včetně produkce masa, vajec a pro estetické důvody.

Divoké kachny jsou naopak adaptované na přežití v přírodním prostředí, s vývojem dovedností jako je efektivní let a schopnost vyhýbat se predátorům. 

banner blog bovram

 

Anatomie a fyziologie kachních vajec

Struktura vajec

Kachní vejce jsou známá svou robustní strukturou a větší velikostí ve srovnání s kuřecími vejci.

Skořápka vejce je silnější a má více porézní povrch, což je adaptace, která pomáhá udržet stabilní vlhkost a plynovou výměnu během inkubace.

Uvnitř skořápky je vaječný bílek, který obklopuje žloutek, a v němž se nachází embryo.

Vývoj embrya uvnitř vejce

Vývoj embrya kachny je složitý proces, který se začíná ihned po snesení vejce.

Během inkubace, která trvá přibližně 28 dní, embryo prochází řadou proměn, od jednoduchých buněčných struktur až po plně formované kachňátko.

V tomto období je důležité udržovat konstantní teplotu a vlhkost, aby se zajistil správný vývoj.

Význam teploty a vlhkosti pro vývoj embrya

Správná teplota a vlhkost jsou klíčové pro úspěšné líhnutí kachních vajec. Příliš nízká teplota může zpomalit nebo zastavit vývoj embrya, zatímco příliš vysoká teplota může vést k jeho poškození nebo smrti.

Vlhkost je rovněž důležitá, protože pomáhá udržovat skořápku dostatečně měkkou pro líhnutí kachňátka a zajišťuje správnou plynovou výměnu.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

Proces líhnutí

Chronologie vývoje embrya

Proces líhnutí kachňat začíná již před samotným snesením vejce. Po oplodnění v těle samice začíná embryonální vývoj, který pokračuje po snesení vejce.

Během inkubace, trvající přibližně 28 dní, prochází embryo řadou vývojových stadií. V prvních dnech dochází k formování základních orgánů a nervového systému. Postupně se vyvíjí i smyslové orgány a končetiny.

V poslední fázi vývoje se kachňátko připravuje na průnik ven ze skořápky.

Fáze líhnutí

Líhnutí začíná tzv. pip-ingem, což je proces, kdy kachňátko začíná proklovávat skořápku svým zobákem.

Toto může trvat několik hodin až den. Po prvním průlomu do skořápky následuje další fáze, kdy kachňátko otáčí své tělo uvnitř vejce, aby se mohlo plně vymanit.

Tento proces je fyzicky náročný a může trvat dalších několik hodin.

Role matky během líhnutí

Matka kachna hraje klíčovou roli během inkubačního období. Nejenže udržuje vejce v teple tím, že na nich sedí, ale také instinktivně reguluje vlhkost a občas vejce otáčí, aby zajistila rovnoměrný vývoj embrya. Matčin instinkt a péče jsou zásadní pro úspěšné líhnutí kachňat.

Vliv Prostředí na Líhnutí

Důležitost správného prostředí

Pro úspěšné líhnutí kachňat je nezbytné, aby bylo prostředí ve kterém se vejce nachází, optimálně přizpůsobeno jejich potřebám.

To zahrnuje nejen teplotu a vlhkost, ale také bezpečnost hnízda před predátory a rušením.

V přírodě si kachny vybírají místa pro hnízdění velmi pečlivě, často využívají skryté a těžko přístupné lokality.

Vliv teploty a vlhkosti

Jak již bylo zmíněno, teplota a vlhkost hrají klíčovou roli v procesu líhnutí. V přírodě se kachna snaží udržet konstantní teplotu a vlhkost seděním na vejcích a občasným otáčením.

V umělých líhních je třeba tyto podmínky pečlivě monitorovat a regulovat, aby se zajistila maximální míra úspěšného líhnutí.

Predátoři a další hrozby

Predátoři představují pro kachní vejce a mláďata významnou hrozbu. V přírodě mohou být vejce ohrožena různými druhy zvířat, včetně savců, ptáků a dokonce i některých druhů ryb.

Kachna musí být během inkubace velmi opatrná a ostražitá, aby ochránila svá vejce. Kromě přirozených predátorů mohou na úspěšné líhnutí negativně působit i lidské aktivity, jako je znečištění nebo rušení hnízdění.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Incubating, Hatching & Brooding Ducks [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://poultrykeeper.com/incubating-hatching-ducks/

Hatching Duck Eggs | Cornell University College of Veterinary Medicine [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.vet.cornell.edu/animal-health-diagnostic-center/programs/duck-research-lab/hatching-duck-eggs

DUCKS [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://ucanr.edu/sites/placercounty4h/files/178121.pdf