Trápí vás potkani? Poradíme vám, jak je zlikvidovat

Potkani jsou hlodavci, kteří žijí v blízkosti lidí a využívají jejich zdrojů potravy, vody a úkrytu. Potkani mohou způsobit značné škody na majetku, znečišťovat potraviny, ohlodávat izolace a kabely, šířit choroby a parazity a být agresivní, pokud jsou ohroženi. Proto je důležité se jich zbavit co nejdříve a zabránit jejich dalšímu rozmnožování. 

likvidace-potkana

Jak poznat, že máte potkany doma?

Potkani se obvykle pohybují v noci, takže je nemusíte vidět na vlastní oči.

Existují však některé známky, které prozradí jejich přítomnost, například:

  1. Trus: potkani produkují velké množství trusu, který má tvar válečku a je tmavě hnědý až černý. Trus najdete hlavně tam, kde potkani hledají potravu, například v kuchyni, spíži, sklepě nebo na půdě.
  2. Hlodání: potkani mají silné zuby, kterými si brousí neustále rostoucí řezáky. Hlodají různé materiály, jako je dřevo, plast, karton, papír, textil, kov nebo i beton. Hlodání může způsobit poškození nábytku, stavebních konstrukcí, elektrických vedení nebo potrubí. Hlodání můžete slyšet jako šramot nebo skřípání, nebo najít stopy po zubech na povrchu.
  3. Stopy: potkani zanechávají stopy po tlapkách a ocase na prašných nebo mastném povrchu. Stopy můžete objevit pomocí baterky nebo UV lampy. Potkani také zanechávají pachové stopy, které slouží k označení teritoria a komunikaci s ostatními potkany. Pach potkanů je nepříjemný a podobný myšímu, ale silnější.
  4. Nory: hloubí si nory v zemi, ve zdech, pod podlahami nebo v hromadách odpadků. Nory mají vchody o průměru asi 5-10 cm, které jsou často opatřeny hnízdním materiálem, jako je tráva, listí, papír nebo textil. Nory mohou mít i více vchodů a spojovat se s kanalizací nebo jinými norami.
  5. Hnízda: staví hnízda z měkkého a teplého materiálu, jako je tráva, listí, papír, textil, vata nebo izolace. Hnízda najdete v teplých a skrytých místech, jako jsou sklepy, půdy, stropy, stěny, skříně, trouby, lednice nebo pračky. V hnízdech se nachází samice s mláďaty, kterých může mít až 10 v jednom vrhu.

banner blog bovram

 

Jak se zbavit potkanů?

Existuje několik metod, jak se zbavit potkanů, které se liší podle účinnosti, bezpečnosti a etičnosti. Mezi nejčastější metody patří:

  1. Pasti: pasti slouží k chytání nebo zabíjení potkanů pomocí mechanického, elektrického nebo chemického mechanismu. Pasti se umisťují na místa, kde se potkani pohybují nebo krmí, a jsou opatřeny návnadou, jako je ovoce, maso, sýr, ořechy nebo obilí. Pasti je třeba pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat. Mezi výhody pastí patří jejich relativně nízká cena, snadná dostupnost a možnost kontroly počtu ulovených potkanů. Mezi nevýhody patří riziko zranění nebo usmrcení jiných zvířat nebo lidí, potřeba likvidace mrtvých potkanů, možnost zvyknutí potkanů na pasti a snížení jejich účinnosti, a také etické otázky spojené se zabíjením živých tvorů.
  2. Jed: jed slouží k otrávení potkanů pomocí látek, které narušují jejich metabolismus, nervovou soustavu nebo srážení krve. Jed se podává potkanům v podobě granulí, bloků, tekutin nebo gelů, které se umisťují do speciálních staniček nebo na místa, kde se potkani krmí. Jed je třeba aplikovat opakovaně a v dostatečném množství, aby způsobil smrt potkanů. Mezi výhody jedu patří jeho vysoká účinnost, možnost vyhubení celé kolonie potkanů a snadná aplikace. Mezi nevýhody patří riziko otravy jiných zvířat nebo lidí, potřeba likvidace mrtvých potkanů, možnost vzniku rezistence potkanů na jed a také etické otázky spojené se způsobením utrpení a smrti živých tvorů.
  3. Odpuzovače: odpuzovače slouží k plašení potkanů pomocí zvuků, světla, pachu nebo chuti, které jsou pro ně nepříjemné nebo nebezpečné. Odpuzovače na potkany se umisťují na místa, kde se potkani zdržují nebo vnikají do objektu, a jsou aktivovány manuálně nebo automaticky. Jsou obvykle šetrné k životnímu prostředí a nezpůsobují smrt potkanů. Mezi výhody patří jejich bezpečnost pro lidi a jiná zvířata, možnost prevence vniknutí potkanů do objektu a také etické řešení problému bez zabíjení živých tvorů. Mezi nevýhody patří jejich nízká účinnost, možnost zvyknutí potkanů na odpuzovače a snížení jejich účinku, a také vysoká cena a obtížná dostupnost některých typů odpuzovačů. U nás si můžete zakoupit také ultrazvukové odpuzovače.
 

Jak zabránit potkanům?

Prevence je nejlepším způsobem, jak se vyhnout potkanímu problému.

Existuje několik opatření, které můžete udělat, aby jste potkanům znepříjemnili život a omezili jejich přístup k potravě, vodě a úkrytu, například:

  1. Udržujte čistotu a pořádek v domě i okolí: pravidelně uklízejte odpadky, zbytky jídla, zvířecí krmivo, kompost nebo jiné látky, které mohou potkany lákat. Uzavírejte potraviny do nádob, které potkani nemohou ohlodat. Nezanechávejte otevřené nádoby s vodou nebo jinými tekutinami. Vyčistěte a zabezpečte místa, kde se potkany mohou schovávat, jako jsou sklepy, půdy, stropy, stěny, skříně, trouby, lednice, pračky, garáže, zahradní domky, hromady dřeva, kamení, listí nebo odpadků.
  2. Zamezte vniknutí potkanů do objektu: zkontrolujte a opravte všechny možné vstupy, kterými by se potkani mohli dostat dovnitř, jako jsou dveře, okna, střešní okapy, komíny, ventilační otvory, kanalizační trubky, praskliny, díry nebo mezery. Použijte materiály, které potkani nemohou ohlodat, jako je kovová síť, plech, beton, cement nebo ocelová vlna. Udržujte zavřené dveře a okna, pokud nejsou opatřena sítí nebo mříží. Odstraňte větve stromů, keřů nebo popínavých rostlin, které by mohly sloužit jako mosty nebo žebříky pro potkany.
  3. Využijte pomoc odborníků: pokud máte vážný nebo trvalý problém s potkany, můžete se obrátit na profesionální služby, které se zabývají likvidací potkanů. Odborníci vám poradí, jakou metodu použít, jak ji správně aplikovat, jak se postarat o likvidaci mrtvých potkanů a jak zabránit jejich návratu. Odborníci také dodržují zákony a předpisy, které se týkají ochrany zdraví, životního prostředí a zvířat. Také vám mohou poskytnout záruku, že se zbavíte potkanů jednou provždy.

Pár rad na závěr..

Potkani jsou nebezpeční škůdci, kteří mohou způsobit značné škody na majetku, znečišťovat potraviny, šířit choroby a parazity a být agresivní, pokud jsou ohroženi. Proto je důležité se jich zbavit co nejdříve a zabránit jejich dalšímu rozmnožování.

K tomu můžete použít různé metody, jako jsou pasti, jed, odpuzovače nebo pomoc odborníků. Nezapomeňte také dodržovat preventivní opatření, jako je udržování čistoty a pořádku, zamezení vniknutí potkanů do objektu a odstraňování potenciálních zdrojů potravy, vody a úkrytu pro potkany. Tím zajistíte, že se potkani nebudou cítit vítáni ve vašem domě nebo okolí a budete mít klid a bezpečí.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Pest advice for controlling Rats [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://bpca.org.uk/a-z-of-pest-advice/rat-control-how-to-get-rid-of-and-prevent-rats-bpca-a-z-of-pests/188991

Is There a Humane Way to Get Rid of Rats? - Turner Pest Control [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.turnerpest.com/wildlife/is-there-a-humane-way-to-get-rid-of-rats/

What Kills Rats Instantly? Here's The Trick [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://bigdavespestcontrol.com/what-kills-rats-instantly/