Domácí výroba šrotovníků na obilí: jak na to?

Šrotovník na obilí je užitečným zařízením pro každého, kdo chová zvířata nebo potřebuje zpracovávat obilí pro různé účely. V tomto článku se budeme věnovat tomu, jak si svůj vlastní šrotovník vyrobit doma, a na co si dát pozor.
domaci-vyroba-srotovniku

Co je to šrotovník a proč ho potřebujeme?

Šrotovník je zařízení, které slouží k drcení obilí nebo jiných plodin na menší částice, tzv. šrot.

Proč by nás mohla zajímat domácí výroba šrotu?

Existuje několik důvodů, proč použít šrotovník na obilí:

  1. Krmivo pro zvířata: Šrotování obilí je nezbytné pro přípravu krmiva pro domácí zvířata, jako jsou krávy, prasata, nebo drůbež. Šrot je snáze stravitelný a zvýšení povrchového obsahu obilí zlepšuje trávení a vstřebávání živin.

  2. Pěstování rostlin: Pro pěstování některých rostlin je třeba šrotovat semena nebo plody. Například pro pěstování některých druhů zeleniny nebo květin je třeba semena předpřipravit.

  3. Výroba domácích produktů: Můžete také potřebovat šrotovník pro výrobu různých domácích produktů, jako je třeba pivo, kde se ječmen šrotuje, nebo pro výrobu mouky z obilí.

banner blog bovram

 

Jak si vyrobit šrotovník doma?

Co budete potřebovat?

Zde jsou základní materiály a nástroje, které budete potřebovat pro výrobu domácího šrotovníku:

  1. Trubka nebo tyč: Potřebujete pevnou trubku nebo tyč, která bude sloužit jako osa šrotovníku.

  2. Valivý materiál: Ideálně by měl být tvrdý a odolný. Můžete zvážit použití ocelových tyčí nebo plechových válců.

  3. Otočný mechanismus: Potřebujete něco, co umožní otáčet osu šrotovníku. To může být klikový mechanismus nebo kolo, které bude připevněno k ose.

  4. Podpěry a rámeček: Pro uchycení osy a zajištění stability šrotovníku budete potřebovat podpěry a rámeček. Ty můžete vyrobit z dřeva nebo kovu.

  5. Ovládací mechanismus: Abyste mohli nastavit vzdálenost mezi valci (tj. velikost šrotu), budete potřebovat nějaký ovládací mechanismus. To může být například regulovatelný zámkový mechanismus.

Postup, jak vyrobit šrotovník

Nyní se podíváme na kroky, které budete muset provést při výrobě domácího šrotovníku:

  1. Vyrobte základní rám: Začněte vytvořením rámu pro šrotovník. Ujistěte se, že je stabilní a pevný.

  2. Připevněte osu: Osu (trubku nebo tyč) připevněte k rámu tak, aby mohla volně otáčet.

  3. Připevněte materiál: Připevněte valivý materiál (například ocelové tyče) k ose. Ujistěte se, že je těsný a nebude se posouvat.

  4. Přidejte otočný mechanismus: Připevněte otočný mechanismus k ose tak, aby jste mohli šrotovník otáčet.

  5. Nastavte ovládací mechanismus: Přidejte ovládací mechanismus, který vám umožní regulovat vzdálenost mezi valci. To určuje velikost výsledného šrotu.

  6. Testování a úpravy: Po sestavení proveďte testování a upravte šrotovník podle potřeby. Ujistěte se, že šrotuje obilí tak, jak potřebujete.

  7. Upevnění na správném místě: Nakonec umístěte šrotovník na správné místo, kde ho budete používat.

 

Pár rad na závěr..

Domácí výroba šrotovníku na obilí pro zvířata může být užitečným projektem pro každého, kdo se zabývá chovem zvířat nebo potřebuje zpracovávat obilí pro různé účely. S trochou nápaditosti a základními dovednostmi v domácím řemesle si můžete vyrobit funkční šrotovník, který vám usnadní práci a zlepší péči o vaše zvířata. Nezapomeňte však na bezpečnostní opatření při práci s nástroji a materiály.

Elektrický a kladívkový šrotovník na obilí

Elektrický a kladívkový šrotovník jsou dva různé typy zařízení používané k drtění obilí na menší částice, tzv. šrot, a oba mají různé způsoby fungování. Zde je stručný popis obou typů šrotovníků:

Elektrický šrotovník:

  • Princip fungování: Elektrický šrotovník je zařízení, které je poháněno elektromotorem. Obilí nebo jiné plodiny se vloží do zařízení, kde jsou následně drtěny nebo mlety pomocí rotujících nožů, vrtulí nebo mlýnků poháněných elektromotorem.
  • Použití: Elektrické šrotovníky jsou obvykle určeny pro domácí použití nebo menší farmy. Jsou pohodlné a efektivní, což usnadňuje přípravu krmiva pro zvířata nebo mletí obilí pro další zpracování.

banner blog bovram

Kladívkový šrotovník:

  • Princip fungování: Kladívkový šrotovník používá mechanickou sílu k drtění obilí. Skládá se obvykle z dvojice válců, které jsou opatřeny kladívky nebo hroty. Obilí je umístěno mezi válci a během otáčení se kladívka nebo hroty rozdrtí obilí na menší částice.
  • Použití: Kladívkové šrotovníky jsou často používány pro průmyslové nebo komerční účely, zejména tam, kde je třeba zpracovávat velké množství obilí nebo jiných surovin. Jsou známé svou schopností zpracovat tvrdší materiály a dosáhnout vyššího výkonu.

Oba typy šrotovníků mají své výhody a nevýhody. Elektrické šrotovníky jsou snazší na obsluhu a vhodnější pro menší množství obilí, zatímco kladívkové šrotovníky jsou vhodnější pro průmyslové účely a zpracování velkých objemů. Při výběru šrotovníku je důležité zvážit vaše potřeby a objem zpracovávaného materiálu.

 Zdroje článku:
 
Threshing - Wikipedia [online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Threshing
 
Homestead Tools Spotlight: Grain Thresher and Cider Press – Mother Earth News [online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/homestead-tools-zmgz14onzsto/