Jak se zbavit kuny na půdě? Tipy, rady a návody

V přírodě je mnoho zvířecích druhů, které nám svou přítomností často přinášejí radost a úžas. Nicméně existují i takoví návštěvníci, kteří mohou způsobit starosti a nepříjemnosti, zejména pokud se usídlí v našich obydlích. Jedním z takových příkladů jsou kuny, které se někdy rozhodnou prozkoumat naši půdu a mohou zde způsobit nejen materiální škody, ale také zanechat nepořádek. V dnešním článku se budeme zabývat tím, jak se účinně zbavit kun na půdě. Naučíme se, jak správně chytit kunu do sklopce, jak vybrat vhodnou návnadu a jaké další kroky mohou pomoci udržet tuto škodnou šelmu v šachu.

jak-se-zbavit-kuny-na-pude

Co je to kuna a jak nám škodí?

Kuna je druh šelmy, která patří do čeledi lasicovitých. Existuje několik druhů kun, z nichž některé se vyskytují v Evropě a Asii.

Má štíhlé tělo, krátké nohy a dlouhý ocas. Její srst může mít různé barvy, často hnědou nebo šedou s charakteristickými tmavými pruhy na hřbetě.

Kuny jsou aktivní hlavně v noci a jsou známé svou šikovností a pohyblivostí. Jsou všežravci a živí se různými druhy potravy, včetně hmyzu, menších savců, ptáků, plodů a odpadků.

Mají tendenci prozkoumávat různá místa, včetně obydlí lidí, což může vést k nechtěné přítomnosti těchto šelem v blízkosti lidských domovů.

Především jsou "nejhorší" škůdci v kurníku.

Kuna může lidem způsobit několik problémů a škod mezi které můžeme zařadit:

1) Materiální škody: kuna může způsobovat materiální škody tím, že si buduje hnízda v půdách, střechách a jiných částech budov. Její činnost může poškodit izolaci, elektroinstalace a další konstrukční prvky.

2) Kontaminace: pokud se kuna dostane do obydlí, může zanechávat výkaly a moč, což může znečistit prostředí a zhoršit hygienické podmínky.

3) Škody v zahradách: Kuny mohou poškozovat zahrady tím, že se živí plody, zeleninou a ptáky, což může být ztrátou pro zahrádkáře a chovatele.

 

Jak se zbavit kuny na půdě?

Všichni dobře víme, že noční ticho může být velmi uklidňující a klidnější noci jsou bezpochyby cenné. Ale co když vás ruší nepříjemný zvuk šramotění, který vychází z půdy nebo střechy vašeho domova?

V naší nabídce si mžůete vybrat pachové odpuzovače nebo pasti na potkany.

Mohla by to být kuna, která se občas rozhodne vytvořit si hnízdo v blízkosti lidského obydlí. Pokud jste se ocitli v takové situaci, nemějte strach. V tomto článku se dozvíte, jak efektivně se zbavit kuny na půdě.:

 

Chytání kuny pomocí sklopce:

Sklopce na kuny jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak chytit kunu na půdě. Sklopec je zařízení, které chytá škodné zvíře, aniž by mu způsobilo zranění. Je důležité, abyste volili kvalitní a spolehlivý sklopec, který bude dobře fungovat.

Než sklopec umístíte, identifikujte místo, kde kuna vstupuje nebo opouští vaši půdu. Umístěte sklopec na tuto "trasu" a použijte návnadu, která kunu přiláká.

Příkladem návnady může být oblíbeným zvířecím pachem, jako jsou vejce nebo ryby. Sklopec nezapomeňte pravidelně kontrolovat, abyste mohli chycenou kunu rychle propustit na vhodném místě, například vzdáleném od obydlených oblastí.

Použití pasti:

Další možností je použití pasti na kunu. Tyto pasti fungují na principu, že kuna vkročí do zařízení, které se zavře, a následně ji můžete přenést na jiné místo a propustit.

Opět je klíčové správně umístit pasti na trasy, kterými kuna běžně prochází. Návnada je tady rovněž důležitá – zkuste použít potraviny, které jsou pro krysy lákavé, jako jsou semena nebo ovoce. A nebo můžete si zakoupit návnady do pastí.

Správné použití návnady:

Ať už se rozhodnete pro sklopec nebo past, výběr správné návnady je klíčovým faktorem pro úspěch. Kuny jsou všežravci, takže se při výběru návnady zaměřte na potraviny, které jim chutnají.

Můžete zkusit maso, sýr, ryby nebo i ovoce. Návnadu umístěte do pasti nebo na správné místo u sklopce tak, aby byla dobře viditelná a lákavá.

 

Jak poznáme, že se kuna zahnízdila na půdě?

Přítomnost kuny na půdě může být způsobena různými faktory a signály, které by mohly naznačovat, že se tato šelma na vaší půdě usadila.

Zde je několik indikátorů, na které byste měli být pozorní, abyste zjistili, že se kuna zahnízdila na půdě:

1) Zvuky: jedním z prvních signálů může být zvuky, které slyšíte ze střechy, podlahy nebo stěn. Kuna se pohybuje aktivně a můžete slyšet šramotění, skřípání nebo dupání a to zejména v noci.

2) Stopy: pokud se na půdě nacházejí čerstvé stopy, může to být indikace toho, že kuna vstoupila nebo opustila prostor. Stopy mohou být viditelné v blátě, prachu nebo i na měkkých materiálech.

3) Výkaly a moč: kuny mohou zanechávat výkaly a moč na svých trasách. Výkaly jsou obvykle oválného tvaru a mohou být nalezeny poblíž vstupů nebo výstupů z hnízda.

4) Poškození: materiální škody na střeše, izolaci, elektroinstalacích nebo jiných konstrukčních prvcích mohou naznačovat, že kuna si zde buduje hnízdo. Můžete si všimnout dírek nebo otvorů, které vytvořila, aby mohla vstoupit a opustit prostor.

5) Zvířecí pachy: Pokud zjistíte silný zápach, který je typický pro kuny, může to znamenat, že se zde nacházejí. Zvířecí pachy mohou být výsledkem přítomnosti moči, výkalů nebo sekretů.

6) Viditelnost: Pokud jste schopni vidět kunu, jak vstupuje nebo opouští váš pozemek, nebo jste ji zahlédli poblíž půdy, je to jasný indikátor její přítomnosti.

Jak jí zamezit vstup na půdu?

Zamezení kuně, aby se usadila na půdě a způsobila škody, vyžaduje kombinaci prevence a ochranných opatření.

Zde je několik kroků, které můžete podniknout, abyste minimalizovali riziko, že se kuna dostane na vaši půdu:

1) Zabezpečte vstupy: zkontrolujte a zabezpečte všechny vstupy do budovy, zejména ty, které vedou na půdu. Opravte díry, trhliny nebo otvory, které by mohly sloužit jako vstupní cesty pro kuny.

2) Odstraňte "lákadla": kuny jsou přitahovány potravou a úkryty. Udržujte své půdu čistou a odstraňte zde všechny zdroje jídla.

3) Instalace plotů: pokud máte zahradu nebo dvůr, zvažte instalaci plotu kolem vašeho pozemku. Plot může odradit kuny od vstupu na váš pozemek a předcházet poškozením.

4) Uzavřete vstupy na střechu: pokud máte poškozenou střechu nebo potenciální vstupy na střeše, uzavřete je a opravte. Kuny mohou vstupovat skrze střešní tašky, trhliny nebo nesprávně zabezpečené ventilační otvory.

5) Repelenty: některé repelenty a vůně mohou kuny odstrašit. Použijte vůně, které šelmu odpuzují, a aplikujte je v okolí potenciálních vstupů.

 

Jak správně nastražit sklopec a past na kunu?

Nastražení pasti nebo sklopce na kunu vyžaduje pečlivý přístup a správnou techniku, aby byla metoda efektivní a bezpečná.

Zde je postup, jak nastražit past a sklopec na kunu:

Past na kunu:

  1. Výběr pasti: vyberte past, která je vhodná pro chytání kuny. Existuje mnoho různých typů pastí na živý odchyt, jako jsou klece nebo pasti s víkem, která se zavře po vstupu zvířete.

  2. Umístění pasti: identifikujte místo, kde jste zpozorovali stopy, výkaly nebo trasu, kterou kuny často procházejí. Umístěte past na toto místo.

  3. Návnada: Použijte návnadu, která přitáhne kunu do pasti. Může to být maso, ryba, vejce nebo jiná potrava, kterou kuny preferují. Umístěte návnadu uvnitř pasti.

  4. Zabezpečení pasti: Ujistěte se, že past je správně zabezpečená a stabilní. Pokud je past velká nebo těžká, může být vhodné ji připevnit ke stabilnímu bodu.

  5. Kontrola pasti: Pravidelně kontrolovat past, abyste mohli rychle reagovat, pokud kuna do ní vkročí. Kunu, kterou jste chytili, přeneste na jiné místo a propusťte ji, dbejte na její bezpečnost při manipulaci.

Kontrola pasti a sklopec, jestli se kuna chytila

Pravidelná kontrola pasti na kunu je klíčová, aby se zajistilo, že jakmile se kuna chytí, může být rychle propuštěna na vhodném místě. Ideálně byste měli past kontrolovat minimálně dvakrát denně: jednou ráno a jednou večer.

Tímto způsobem budete mít přehled o situaci a zajistíte, že zvíře nebude v pasti zbytečně dlouho.

Zde je důležitých několik důvodů, proč je pravidelná kontrola pasti důležitá:

1. Humánní zacházení: pravidelnou kontrolou pasti se ujistíte, že pokud se nějaká kuna chytí, bude mít co nejkratší dobu, kdy bude v pasti uvězněná.

2. Rychlá reakce: pokud se kuna chytí, rychlá kontrola pasti umožní rychlou reakci. Chycenou kunu je třeba co nejdříve přesunout na bezpečné místo a propustit ji, aby se minimalizovalo stresu a nepohodlí.

3. Prevence úmrtí: některé pasti mohou být nebezpečné pro zvířata, zejména pokud jsou v nich po delší dobu. Pravidelnou kontrolou můžete zabránit úmrtí nebo zraněním chycených kun.

Proč se kuna schovává na půdě?

Kuny se často schovávají na půdě kvůli několika faktorům, které souvisí s jejich přirozeným chováním, potřebami a prostředím.

Zde je několik důvodů, proč se kuny mohou rozhodnout usadit na půdě:

1) Ochrana a Úkryt: půda poskytuje kunám bezpečné místo pro hnízdění a odpočinek. Jejich přirozené prostředí v divočině zahrnuje dutiny stromů a skal, což jsou podobné úkryty jako půda v budovách.

2) Teplota: půda je obvykle dobře izolovaná a může poskytovat teplotní stabilitu, což je pro kuny důležité, zejména v chladnějších měsících. Zde mohou najít úkryt před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

3) Potrava: jestliže je v okolí budovy dostatek potravy, může být pro kuny atraktivní se usadit poblíž, aby měly snadný přístup ke svým zdrojům stravy.

4) Skrytí před ostatními predátory: půda může poskytovat kunám ochranu před predátory, jako jsou dravci nebo jiná nebezpečí. Skrývání se na půdě může snížit jejich riziko být uloveny.

Jak poznat kunu?

Kuna je malá šelma, která se často zaměňuje s jinými zvířaty, jako jsou fretky nebo lasišky. Abyste mohli kunu rozpoznat, měli byste se zaměřit na několik charakteristických znaků:

1) Velikost a tvar: kuna má velikost podobnou velké kryse nebo malému psu. Měří obvykle kolem 40-70 cm délky těla a ocasu. Její tělo je štíhlé a protáhlé, s krátkými nohami a dlouhým ocasem.

2) Srst a barva: srst kuny může mít různé barvy, od hnědé po šedou, s charakteristickými tmavými pruhy nebo skvrnami na hřbetě. Některé druhy kun mohou mít také bílou skvrnu na hrdle.

3) Hlava: hlava kuny je zašpičatělá s malýma ušima. Její čumák je ostrý a často se zdá, že "usmívá".

4) Ocas: ocas kuny je dlouhý a silný, obvykle s tmavým pruhem po celé délce. Ocas může být používán k udržení rovnováhy a k pohybu ve stromech.

5) Aktivita: kuny jsou noční tvorové, takže jsou často aktivní během noci. Pokud jste slyšeli šramot nebo jiné zvuky v noci, mohlo by to být způsobeno aktivitou kuny.

Jak poznat kunu skalní?

Kuna skalní (Martes foina) je druhem kuny, který se vyskytuje ve střední a jižní Evropě, včetně některých oblastí Asie.

Má charakteristický vzhled, který se liší od jiných druhů kun. 

Jak jí můžete poznat?

1) Srst a barva: kuna skalní má krátkou, hustou a hedvábnou srst. Její barva se obvykle pohybuje od světle hnědé po střední hnědou, s nádechem šedé. Na zádech můžete vidět světlé pruhy nebo skvrny, které se táhnou podél těla. Břicho a hrdlo jsou obvykle světlejší, často krémové nebo bílé.

2) Hlava: hlava kuny skalní je poměrně malá a zašpičatělá. Má krátké uši, které jsou zaoblené a mírně chlupaté. Oči jsou tmavé a výrazné.

3) Ocas: ocas kuny skalní je relativně dlouhý v porovnání s tělem a je hustě osrstěný. Na ocasu může být několik tmavých pruhů. Ocas je důležitý pro udržování rovnováhy při pohybu ve stromech.

4) Velikost: dospělí jedinci kuny skalní mají délku těla a ocasu kolem 50-70 cm, přičemž ocas tvoří zhruba polovinu této délky. Samci bývají obvykle větší než samice.

 

Jakou potravu jí kuna skalní?

Kuna skalní (Martes foina) je všežravá šelma, která se živí širokou škálou potravy, zahrnující rostlinnou i živočišnou stravu.

Její potrava se liší podle dostupnosti zdrojů v konkrétním prostředí. Zde jsou některé typické složky stravy, kterou kuna skalní konzumuje:

1) Malí savci: kuna skalní se živí různými druhy malých savců, jako jsou hlodavci (krysy, myši), ptácii (špačci, straky), rejsci a další menší druhy. Loví a konzumuje je pro svůj proteinový obsah.

2) Ptáci a jejich Vajíčka: ptáci tvoří část stravy kuny skalní, zejména mláďata, která jsou méně obranná. Kuny mohou také krást ptáčí vajíčka z hnízd.

3) Hmyz a bezobratlí: Hmyz a různí bezobratlí, jako jsou larvy, červi a pavouci, jsou součástí stravy kuny. Tento zdroj potravy je obzvláště důležitý pro mláďata kun.

Co pomáhá na kuny v autě?

Pokud máte problém s kunami v autě, existuje několik opatření, která můžete zkusit, aby jste minimalizovali riziko, že se kuna dostane do vašeho vozidla. Zde jsou některé možnosti, co může pomoci:

1) Parkování na bezpečném místě: pokud je to možné, parkujte své vozidlo na místě, kde je menší pravděpodobnost, že se kuny budou pohybovat. Volte dobře osvětlená místa poblíž budov a vymezených parkovacích prostorů.

2) Pravidelná údržba: pravidelně prověřujte motorový prostor a podvozek svého vozu. Zkontrolujte, jestli nejsou viditelné známky přítomnosti kuny, jako jsou stopy nebo výkaly. Případné stopy můžete odstranit a tím odstranit zápach, který by kuny mohl přitahovat.

3) Repelenty: existují komerční repelenty, které obsahují vonné látky, které kuny nemusí rády. Některé z nich můžete umístit poblíž motorového prostoru nebo do interiéru vozu. Je však důležité vybírat repelenty, které jsou bezpečné pro lidi a zvířata.