Čím krmit slepice? Jaké zrní koupit?

Pokud máte domácí slepice, pravděpodobně vám není cizí radost z čerstvých vajec každé ráno. Ale jak dosáhnout toho, aby vaše slepice nesly vajíčka co nejvíce a zároveň zůstaly zdravé a spokojené? Klíčovou roli zde hraje strava. Správná výživa je totiž klíčovým faktorem pro optimální produkci vajec. V tomto článku vám přinášíme tajemství toho, čím krmit slepice, aby vám dělaly radost svými plodinami.

cim-krmit-slepice-jake-zrni-koupit

Jaké je základní krmivo pro slepice?

Pro zajištění vyvážené stravy slepic je důležité zahrnout do jejich jídelníčku několik klíčových složek:

  1. Krmivo s vysokým obsahem bílkovin: výživový obsah vašich slepic má vliv na produkci vajec. Krmivo s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou komerční drůbeží granule nebo krmné směsi, je základním kamenem pro dobrou snášku.

  2.  

    Obilniny: krmivo na bázi obilnin, jako je kukuřice, pšenice a ječmen, dodává slepicím energii. Obilniny by měly tvořit značnou část stravy, ale neměly by být jediným zdrojem potravy.

  3. Zelenina a ovoce: doporučuje se zahrnovat čerstvou zeleninu a ovoce do stravy slepic. Mohou to být listová zelenina, mrkev, jablka nebo třeba dýně. Tato potrava dodává vitaminy a minerály.

  4. Vápník: pro silné skořápky vajec je nezbytný vápník. Krmivo pro slepice by mělo obsahovat vhodnou dávku vápníku, nebo by měly mít volný přístup k rozemletým úlomkům lastur.

  5. Voda: nesmíme zapomínat na dostatečný přísun pitné vody. Voda je klíčová pro metabolismus a zdraví vašich slepic.

Jaké jsou další doplňky pro slepice?

  • Proteiny: slepice potřebují pro produkci vajec dostatečný přísun bílkovin. Doplňte krmivo o sojové lupínky nebo řepkový dort, což jsou zdroje vysoce kvalitních bílkovin.

  • Krmné směsi: komerčně dostupné krmné směsi jsou často sestaveny tak, aby zahrnovaly veškeré potřebné živiny a vitaminy. Výběr takové směsi může usnadnit krmný režim.

  • Doplňky výživy: v případě nedostatku některých živin, můžete přidat doplňky výživy. Vždy však konzultujte s veterinářem.

  • Přírodní možnosti: pokud preferujete přírodní přístup, můžete slepicím dopřát i kuchyňské zbytky, zahrabávané červy, larvy a hmyz.

Správná strava má vliv na celkovou kondici a zdraví vašich slepic, což se projeví i na jejich schopnosti snášet vajíčka. Pamatujte, že každá slepice je jedinečná, a proto může být třeba trochu experimentovat, aby byla strava optimálně přizpůsobena potřebám vašich ptáků. S vyváženou stravou a správným péčí budete moci očekávat rado stné ráno plné čerstvých vajec.