Co pomáhá na čmelíky u slepic?

Slepice jsou skvělými společnicemi na farmách i v zahradách. Poskytují nám čerstvá vajíčka a chov slepic může být zábavným a odměňujícím zážitkem. Ale co se děje, když se objeví nepříjemný parazit jako je čmelík (Dermanyssus gallinae)? Tento malý, ale nepříjemný roztoč dokáže přinést mnoho starostí. V tomto článku se podíváme na to, co můžete udělat, abyste svým slepicím pomohli zbavit se čmelíků a předejít jejich návratu.

co-pomaha-na-cmeliky-u-slepic

Co je to čmelík kuří?

Čmelík, známý také jako červený roztoč je parazitický roztoč, který napadá ptáky, zejména slepice.

Tito malé roztoči jsou aktivní v noci, kdy vylézají z hnízd a útočí na spící slepice. Kousnou slepice, aby získaly krev, což může vést k různým zdravotním problémům.

Jak poznat infekci čmelíkem?

Existuje několik příznaků, které by vás měly upozornit na možnou infekci čmelíkem u vašich slepic:

  1. Pokles snášky vajec: Infikované slepice často snášejí méně vajec nebo přestanou snášet úplně.

  2. Zhoršení kondice: Slepičí peří může být rozcuchané a vypadat "špatně" a poškozeně.

  3. Zčervenání kůže: Můžete pozorovat zčervenání kůže na hřbetě slepic, což je známkou kousnutí od čmelíka.

  4. Zvýšená aktivita v noci: Slepice mohou být v noci neklidné.

  5. Viditelnost: Můžete najít čmelíky na hnízdech nebo ve spárech slepic. Pokud vás trápí čmelíci u slepic, můžete vyzkoušet sprej na čmelíky, který pomáhá k jejich vyhubení.

Vyberte si z naší nabídky 

 

Jak pomoci slepicím zbavit se čmelíků?

Pokud zjistíte, že vaše slepice jsou infikovány čmelíky, je důležité okamžitě jednat.

Čmelíci se rychle množí, a tak čím dříve se problém řeší, tím lépe.

Zde je několik kroků, které můžete podniknout:

  1. Čištění a dezinfekce: Pravidelně čistěte hnízda a kurníky. Doporučujeme především dezinfikovat prostor. To pomůže snížit jejich množství. Mezi kvalitní čistící prostředky můžete využít BIO křemenitý práškový koncentrát k hubení čmelíků SCHOPF

  2. Koupel pro slepice: Můžete svým slepicím připravit koupel s pískem. Tyto koupele pomáhají slepicím zbavit se parazitů a udržovat čisté peří. Při hubení čmelíka může pomoci Tekutý koncentrát na Hubení čmelíků od značky Schopf MILBEN.

  3. Použití přírodních repelentů: Existují přírodní repelenty, jako je křen nebo esenciální oleje, které mohou odstrašit čmelíky od hnízd. Avšak doporučujeme použít přípravky nebo spreje, které jsou určeny přímo na hubení.

  4. Farmaceutické léky: Pokud je infekce vážná, můžete použít farmaceutické léky, které jsou dostupné ve veterinárních lékárnách. Mějte však na paměti, že některé z těchto léků mohou vyžadovat opakované použití, a samozřejmě doporučujeme kontaktovat veterináře.

  5. Monitorování: Pravidelně monitorujte své slepice a hnízda, abyste zjistili, zda se čmelíci vracejí. Rychlá reakce je klíčová k udržení infekce pod kontrolou.

banner blog bovram

jak-se-zbavit-cmeliku-u-slepic-a-drubeze

Prevence je nejlepší lék

Nejlepší způsob, jak se zbavit čmelíků, je prevence.

Zde je několik tipů, jak zabránit infekci:

  1. Pravidelná hygiena: Udržujte kurníky čisté a dezinfikované.

  2. Kontrola ptáků: Pravidelně kontrolujte slepice a hnízda, abyste předešli infekci.

  3. Separace nových ptáků: Pokud přidáváte nové slepice do stáda, izolujte je alespoň po dobu 30 dní, abyste zabránili šíření infekce.

  4. Použití repelentů: Použijte přírodní repelenty, abyste odstrašili čmelíky od hnízd. Můžete například použít kvalitní přípravek BIO roztok proti čmelíkům, blechám, klíšťatům | Schopf REUDANON

  5. Spolupráce s veterinářem: Pravidelně spolupracujte se svým veterinářem a konzultujte možnosti prevence a léčby.

banner blog bovram

Čmelíci mohou být pro vaše slepice skutečným nepřítelem, ale s pečlivou péčí a prevencí můžete udržet vaše ptáky šťastné a zdravé. Sledujte své slepice a buďte připraveni jednat v případě potřeby. Vaše slepice vám budou vděčné za péči, kterou jim poskytujete.

Vyberte si z naší nabídky 

 

Jaké přípravky použít na hubení čmelíků?

Čím se živí čmelík?

Čmelík (Dermanyssus gallinae) se živí krví svých hostitelů, zejména ptáků, jako jsou slepice a další drůbež.

Zde je stručný popis, jak se čmelíci živí:

  1. Kousání hostitele: Čmelíci se aktivně vylézají z hnízd v noci a vstřikují své slinivky do kůže svých hostitelů, aby získali přístup k jejich krvi. Během této krvepijné aktivity kousají a čerpají krev.

  2. Příznaky kousnutí: Kousnutí čmelíka může způsobit nepohodlí a stres u hostitelských ptáků. Krevní ztráta může vést k oslabení slepic, poklesu snášky vajec a dalším zdravotním problémům.

  3. Kousání lidí: Čmelíci nejsou omezeni pouze na ptáky. Pokud dojde k infestaci čmelíky v místech, kde jsou ptáci chováni nebo skladovány (např. kurníky), mohou čmelíci kousat také lidi, což může způsobit nepohodlí a svědění.

Jak zlikvidovt čmelíka?

Vyhubení čmelíků (Dermanyssus gallinae) v kurníku nebo na místech, kde jsou chováni ptáci, je důležité, aby se zabránilo jejich negativním účinkům na zdraví.

Existuje několik efektivních postupů, jak se čmelíků zbavit:

  1. Čištění a dezinfekce: Prvním krokem je důkladné čištění kurníku a hnízd. Vyhoďte starý hnízdní materiál a odstraněte jakékoli organické zbytky. Poté použijte dezinfekční prostředek na dezinfekci povrchů, kde se čmelíci mohou skrývat. Mezi kvalitní přípravky na dezinfikaci patří BIO roztok ve spreji proti čmelíkům, blechám, klíšťatům SCHOPF

  2. Fyzické odstranění: Pokuste se ručně odstranit čmelíky z hnízd a peří slepic.

  3. Použití přírodních repelentů: Některé přírodní látky, jako je křen nebo esenciální oleje (například olej z čajovníku), mohou odstrašit čmelíky od hnízd. Můžete je rozstřikovat nebo umístit do hnízd.

  4. Farmaceutické léky: Pokud je infekce čmelíky vážná, můžete zvážit použití farmaceutických léků dostupných ve veterinárních lékárnách. Tyto léky by měly být použity podle pokynů veterináře.

  5. Pravidelné kontroly: Mějte za úkol pravidelně kontrolovat hnízda a slepice, abyste zjistili, zda se čmelíci vracejí. Rychlá reakce je klíčem k udržení infekce pod kontrolou.

  6. Prevence: Nezapomeňte na prevenci. Udržujte kurník čistý, izolujte nové ptáky po dobu inkubační doby (asi 30 dní), a používejte repelenty, abyste předešli další infekci.

Jak vypadá čmelík?

Zde je popis, jak vypadá čmelík v různých stadiích:

  1. Dospělý čmelík: Dospělí čmelíci jsou velmi malí a mají červenou až hnědou barvu. Délka dospělých čmelíků se pohybuje kolem 1 mm.

  2. Nymfa: Nymfy jsou mladí jedinci čmelíka. Jsou obvykle světlejší barvy než dospělí a mají šest nohou. Jak nymfy rostou a vyvíjejí se, mění se jejich barva a tvar.

  3. Larva: Larvy jsou ještě mladší než nymfy a mají pouze tři páry nohou. Jsou obvykle světlejší a měkčí než dospělí jedinci.

Čmelíci se konkrétně vyskytují v prostředích, kde jsou chováni ptáci, jako jsou kurníky, voliéry nebo ptáčníky. Většinou se skrývají v trhlinách a štěrbinách kolem hnízd, kde mohou přes den zůstávat skryti, a v noci vylézají, aby se živili krví svých hostitelů. Jsou aktivní v noci a jejich noční kousání může způsobit problémy ptákům a lidem, kteří se o ně starají. Jejich aktivita může způsobit pokles snášky vajec a zhoršení kondice ptáků. Proto je důležité monitorovat a řešit problém s čmelíky, pokud se objeví ve vašem chovu ptáků.

 

Zdroje článku:

Poultry red mite (Dermanyssus gallinae) infestation: a broad impact parasitological disease that still remains a significant challenge for the egg-laying industry in Europe | Parasites & Vectors | Full Text [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-017-2292-4

ScienceDirect [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/dermanyssus-gallinae

Case of Human Infestation with Dermanyssus gallinae (Poultry Red Mite) from Swallows (Hirundinidae) - PMC [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001604/