Jak na líhnutí křepelek? Průvodce pro začátečníky

Líhnutí křepelek je fascinující proces, který může být pro mnohé začátečníky výzvou. Pokud se však řídíte správnými kroky a postupy, můžete dosáhnout úspěchu a mít radost z nově vylíhnutých křepelčích mláďat. Náš průvodce vás provede postupem, jak na správné líhnutí křepelek.

jak-na-lihnuti-krepelek-navod-krok-za-krokem (1)

1) Co je důležité připravit před líhnutím?

Předtím, než začnete s líhnutím křepelek, je důležité:

  1. Druh křepelky: Je důležité si uvědomit, že křepelka japonská nemá pud sezení na vajíčkách. To znamená, že pokud chcete mít mláďata, musíte je odchovávat v líhni. Tento druh křepelky byl vyšlechtěn tak, aby neměl kvokavost, což je pud, který vede k sezení na vajíčkách.

  2. Doba inkubace: Křepelčí vajíčka potřebují k vylíhnutí přibližně 16 až 18 dní. Během této doby je důležité zajistit správné podmínky v líhni, aby se embrya mohla správně vyvíjet.

  3. Teplota v líhni: Teplota v líhni by měla být udržována v rozmezí 36 °C a 37 °C. Tato teplota je ideální pro správný vývoj embrya uvnitř vajíčka.

  4. Vlhkost v líhni: Vlhkost je dalším klíčovým faktorem pro úspěšné líhnutí křepelek. V líhni by měla být vlhkost kolem 55 %. Pokud je vlhkost příliš nízká nebo příliš vysoká, může to negativně ovlivnit vývoj embrya.

  5. Čas líhnutí: Většina křepelek se líhne naráz, což znamená, že většina vajíček se vylíhne během krátkého časového období, obvykle během šesti hodin. Je dobré být připraven na tento okamžik a sledovat vývoj v líhni.

banner blog bovram

Toto jsou základní kroky a informace, které byste měli mít na paměti při přípravě na líhnutí křepelek. Je důležité zajistit správné podmínky v líhni a pečlivě sledovat vývoj vajíček během celého procesu líhnutí. 

 

2) Výběr vajíček pro líhnutí

Co je nejdůležitější zvážit při výběru vajíček?

Kvalita vajíčka je klíčová

Při výběru vajíček je důležité se zaměřit na jejich kvalitu. Vajíčka by měla být čistá, bez viditelných vad, trhlinek nebo deformací. Vajíčko s poškozenou nebo slabou skořápkou může snížit šance na úspěšné vylíhnutí.

Skladování vajíček před vylíhnutím

Jakmile máte vybraná kvalitní vajíčka, je důležité je správně skladovat. Vajíčka by měla být ukládána špičatou stranou směrem dolů. Toto uspořádání pomáhá udržet žloutek uprostřed vajíčka a zvyšuje šance na úspěšné vylíhnutí. 

Doporučuje se skladovat vajíčka maximálně 10 dní před vložením do líhně a udržovat je v teplotě okolo 15°C. Důležité je, aby vajíčka nebyla v chladničce, protože nízké teploty mohou negativně ovlivnit kvalitu vajíčka.

Otáčení vajíček

Během skladování je důležité otáčet vajíčka alespoň 2x denně o cca 45°C. Toto otáčení pomáhá zabránit nalepení embrya na skořápku a podporuje rovnoměrný vývoj embrya.

Jaké jsou výhody vlastních vajíček?

Pokud je to možné, doporučuje se používat vajíčka z vlastního chovu. Vajíčka z vlastního chovu obvykle mají vyšší šanci na vylíhnutí, protože nebyla vystavena stresu z přepravy, vibracím nebo výrazným změnám teploty.

Nákup vajíček

Pokud nemáte možnost získat vajíčka z vlastního chovu, můžete je zakoupit. Při nákupu vajíček je důležité zajistit, aby byla čerstvá, dobře uskladněná a pocházela od důvěryhodného prodejce.

Mymo jiné, v naší nabídce můžete najít nejlepší líhně nebo i náhradní díly pro líhně.

jak-vypadat-snaskove-hnizdo-na-krepelky

 

3) Jak vypadá líhnutí v praxi?

Když už jsme se seznámili se všemi důležitými kroky, nyní přichází čas na líhnutí křepelek.

Správné nastavení vlhkosti a tepla

Před vložením křepelčích vajec do líhně je důležité nastavit správnou vlhkost a teplotu.

Vlhkost by měla být nastavena na 45-50 %. Toto je optimální vlhkost pro první fázi líhnutí.

Teplota v líhni by měla být nastavena na 37°C. Tato teplota je ideální pro vývoj embrya uvnitř vajíčka.

banner blog bovram

Umístění vajíček

Vajíčka by měla být umístěna do líhně tak, aby malý konec byl směrem dolů a širší konec směrem nahoru. Toto uspořádání pomáhá správnému vývoji embrya.

Je důležité si zaznamenat datum, kdy byla vajíčka vložena do líhně, aby bylo možné sledovat postup líhnutí a předpokládaný čas vylíhnutí.

Otáčení vajíček

Během líhnutí je důležité otáčet vajíčka. Toto otáčení zabraňuje nalepení vyvíjejícího se embrya na vnitřní stranu skořápky vajíčka.

Vajíčka by měla být otáčena minimálně 2x denně. Pokud máte automatickou líheň, může toto otáčení probíhat samo, ale pokud máte manuální líheň, budete muset otáčet vajíčka ručně.

Kontrola vajíček

Tři dny před očekávaným vylíhnutím je důležité provést kontrolu všech vajíček. Tato kontrola zahrnuje vizuální prohlídku vajíček, aby bylo zajištěno, že všechna vajíčka jsou na svém místě a že se v líhni nic neobvyklého neděje.

Pokud se křepelky nezačnou líhnout 18. den, měli byste počkat ještě jeden nebo dva dny. Někdy může líhnutí trvat o něco déle.

V naší nabídce si můžete vybrat kvalitní líheň na křepelky.

Zvýšení vlhkosti

Během posledních dnů líhnutí je důležité zvýšit vlhkost v líhni na 70-80 %. Toto zvýšení vlhkosti pomáhá mláďatům při prorážení skořápky vajíčka.

jak-vypada-krepelka-a-jak-se-lihne

 

4) Jak se starat o křepelky po vylíhnutí?

Pokud se vám křepelky vylíhly, nyní je ten správný čas si říci, jak se o ně starat po vylíhnutí.

Nechejte mláďata v líhni

Jakmile se křepelčí mláďata vylíhnou, je důležité je nechat v líhni, dokud nejsou zcela suchá.

Mokrá mláďata mohou snadno podchladit, což by mohlo vést k jejich úhynu.

Během tohoto období je důležité udržovat konstantní teplotu a vlhkost v líhni, aby se mláďata cítila pohodlně a bezpečně.

Přesun mláďa

Jakmile jsou mláďata suchá, je čas je přesunout do předem připraveného prostoru, který by měl být teplý a bezpečný.

Tento prostor by měl být vybaveným teplým zdrojem, jako je například infračervená lampa, která pomáhá mláďatům udržovat tělesnou teplotu.

Světlo je velmi důležité

Mladé křepelky potřebují dostatek světla, aby se správně vyvíjely.

Během prvních několika dnů by měly mít přístup k světlu 24 hodin denně.

banner blog bovram

Zvolte správné krmivo a čistou vodu

Je důležité zajistit, aby mláďata měla neustále přístup k čerstvé vodě a speciálnímu krmivu pro křepelčí mláďata.

Krmivo by mělo být bohaté na bílkoviny a vitamíny, aby podpořilo růst a vývoj mláďat.

krepelci-vajicka

Pár rad na závěr...

Líhnutí křepelek může být náročné, ale s pečlivou přípravou a dodržováním správných postupů můžete dosáhnout úspěchu. Ať už jste začátečník nebo zkušený chovatel, doufáme, že vám tento průvodce pomůže vylíhnout zdravá křepelčí mláďata.

 

Zdroje článku:

Just a moment... [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://meyerhatchery.zendesk.com/hc/en-us/articles/4425127725197-Guide-To-Incubating-and-Hatching-Coturnix-Quail-Eggs

How to Raise Quail? Raising Quail from Incubating to Adult Bird [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.southwestgamebirds.com/raising-quail/

Attention Required! | Cloudflare [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/how-to-hatch-a-quail-egg/