Jak se rychle zbavit čmelíků v kurníku? Tipy a triky

Čmelíci (Dermanyssus gallinae) mohou být pro chovatele drůbeže pravým nočním můrou. Tito paraziti, kteří se živí krví ptáků a zvířat, nejenže způsobují nepříjemnosti a stres vašim slepicím, ale také mohou vážně narušit produkci vajec a zdraví vaší drůbeže. Pokud se potýkáte s tímto problémem, nemusíte zoufat. Existují různé způsoby, jak se zbavit čmelíků v kurníku, a v tomto článku se zaměříme na účinné a bezpečné metody, které vám pomohou obnovit klidné a zdravé prostředí pro vaše ptáky. Připravte se na průvodce, jak se vypořádat s těmito drobnými, ale zákeřnými vetřelci a zajistit blaho vaší drůbeže.

jak-se-zbavit-cmeliku-u-slepic

Co pomáhá na čmelíky v kurníku?

1) Přípravky na čmelíky:

Přípravky na čmelíky jsou často účinnou volbou pro kontrolu čmelíků. Tyto produkty jsou k dispozici v různých formách, včetně prášků, sprejů a mastí. Některé z nich obsahují chemické látky, které zabíjejí čmelíky nebo brání jejich rozmnožování. Při používání těchto přípravků však buďte opatrní, abyste zajistili, že jsou bezpečné pro vaši drůbež a že dodržujete návody na obalu.

2) Spreje na čmelíky:

Spreje určené pro čmelíky jsou často efektivní, protože umožňují cílenou aplikaci na postižené oblasti kurníku. Mnoho z těchto sprejů obsahuje chemikálie, které zabíjejí čmelíky nebo odradí jejich aktivitu. Při používání sprejů na čmelíky dodržujte pokyny na obalu a zabraňte kontaktu s vaší drůbeží.

3) Postřiky na čmelíky:

Postřiky na čmelíky jsou další možností, jak se pokusit eliminovat čmelíky v kurníku. Tyto postřiky mohou být aplikovány na povrchy, kterými se čmelíci pohybují, jako jsou stěny kurníku nebo povrchy hnízd. Postřiky mohou obsahovat různé složky, včetně pyretroidů, které mohou působit jako insekticidy. Opět je důležité dodržovat návody na obalu a zajistit, že jsou produkty bezpečné pro vaši drůbež.

Další rady pro kontrolu čmelíků:

  • Časté čištění kurníku: Uklízejte zbytky jídla, hnízda a podestýlku pravidelně, abyste omezili místa, kde se čmelíci mohou skrývat.

  • Izolace a karanténa: Izolujte postižené ptáky a provádějte karanténu, abyste zabránili šíření čmelíků na zdravé jedince.

  • Prevence: Pravidelně kontrolujte svou drůbež a provádějte preventivní opatření, abyste zabránili nákaze čmelíky.

 

Jaké nemoci může způsobit?

Čmelík je drobný parazitický roztoč, který může způsobit několik zdravotních problémů u drůbeže a slepic:

  1. Anémie: Čmelíci se živí krví ptáků. Pravidelnými kousnutími mohou způsobit anémii u infikovaných ptáků, což znamená, že jim chybí dostatek červených krvinek pro přenos kyslíku do tkání. To může vést ke slabosti a snížení produkci vajec.

  2. Stres: Přítomnost čmelíků v kurníku může způsobit stres u drůbeže. Stres může vést k narušení obecného zdraví ptáků a drůbeže, oslabení imunitního systému a snížení produkci vajec.

  3. Snížená produkce vajec: Infikované slepice často kladou méně vajec nebo snáší nekvalitní vajíčka. Čmelíci mohou také ovlivnit kvalitu skořápky vajec.

  4. Podráždění kůže: Kousnutí čmelíků způsobují podráždění kůže ptáků. To může vést k drbání, poškrábání a dalším traumatickým poraněním kůže, která mohou být náchylná k infekcím.

  5. Ztráta hmotnosti: Kvůli stresu a ztrátě krve mohou infikované ptáky ztratit na váze.

  6. Zhoršená kvalita masa: U drůbeže určeného k masnému zpracování mohou čmelíci snižovat kvalitu masa.

cmelici-u-slepic-jak-se-jich-zbavit

Pár rad na závěr..

Pamatujte, že při používání jakéhokoli chemického produktu na čmelíky je důležité zajistit, aby byl bezpečný pro vaši drůbež a že dodržujete návod na použití. Pokud máte vážné problémy s čmelíky ve vašem chovu drůbeže, může být užitečné konzultovat se zkušeným veterinářem nebo odborníkem na drůbež, kteří vám poskytnou konkrétní rady a doporučení pro váš konkrétní případ.