Slepice hedvábnička

Slepice hedvábnička, známá také pod svým anglickým názvem "Silkie", je jedinečným a fascinujícím plemenem domácího ptactva. Tento článek se zaměří na jejich původ, charakteristické rysy, chov a význam v současném světě.

hedvabnicka

Původ a historie hedvábničky

Slepice hedvábnička má své kořeny v Asii, kde byla poprvé zaznamenána v Číně přibližně před 2000 lety.

Je známá pro své jedinečné vlastnosti a byla vysoce ceněná v čínské kultuře. Díky hedvábnému vzhledu jejího peří se stala oblíbeným plemenem v celé Asii a postupem času se rozšířila i do Evropy a Severní Ameriky.

Charakteristické rysy

Hedvábničky jsou snadno rozpoznatelné díky svému měkkému, hedvábnému peří, které je výsledkem genetické mutace.

Peří těchto kuřat se nezdá být pevně spojené jako u jiných plemen, což jim dodává jejich charakteristický vzhled.

Kromě jejich jedinečného peří mají hedvábničky další zajímavé rysy, jako jsou modré ušní lalůčky, tmavá kůže a kosti, a pět prstů na každé noze – většina kuřat má jen čtyři.

banner blog bovram

Chov

Hedvábničky jsou známé svou klidnou a přátelskou povahou, což je činí skvělým domácím mazlíčkem.

Jsou méně náchylné k létání než jiná plemena a obvykle se dobře adaptují na život v ohradě.

Jsou také vynikajícími mateřskými hnízdícími ptáky a často se používají k vylíhnutí vajec jiných plemen.

Nabízíme také kvalitní kurníky pro hedvábničky.

Jak je krmit?

Hedvábničky potřebují vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, vitamíny a minerály.

Je důležité zajistit, aby měly stálý přístup k čerstvé vodě a kvalitnímu krmivu. Jejich jedinečné peří vyžaduje pravidelnou péči, aby bylo čisté a zdravé.

V naší nabídce si můžete zakoupit krmivo pro nosnice.

Význam a využití

Kromě toho, že jsou populární jako domácí mazlíčci, jsou hedvábničky ceněny také pro svou role v biologickém a genetickém výzkumu.

Jejich neobvyklé vlastnosti přitahují pozornost vědců. Navíc jsou oblíbené v zahradním chovu pro svou schopnost kontroly škůdců a produkci vajec.

 

Nejčastější otázky:

Jak snáší hedvábničky?

Hedvábničky snáší vejce podobně jako ostatní druhy drůbeže. Typicky si najdou klidné a bezpečné místo, kde si vytvoří hnízdo. Přestože nejsou tak produktivní jako některé jiné plemena slepic, stále mohou pravidelně snášet vejce. Barva vajec se může lišit, ale často mají krémovou nebo světle hnědou barvu.

Kdy začnou snášet hedvábničky?

Hedvábničky obvykle začnou snášet vejce ve věku mezi 6 a 8 měsíci, ale to se může lišit v závislosti na plemeni, prostředí a péči, kterou dostávají. Některé hedvábničky mohou začít snášet i později.

Jak dlouho žije hedvábnička?

Průměrná délka života hedvábničky se pohybuje mezi 7 až 12 lety, ale s dobrými životními podmínkami a péčí mohou někdy žít i déle. Jejich životnost je ovlivněna mnoha faktory, včetně genetiky, stravy a kvality péče.

Čím krmit hedvábničky?

Hedvábničky by měly dostávat vyváženou stravu, která obsahuje kvalitní drůbeží krmivo určené pro jejich životní fázi (například krmivo pro nosnice). Kromě toho ocení i příležitostný pamlsek, jako jsou čerstvé zeleniny, ovoce a občasné brouky nebo červi. Je důležité se vyhnout krmivům a pamlskům, které nejsou pro ně vhodné nebo zdravé. Vždy se ujistěte, že mají přístup k čerstvé vodě.

Zdroje článku:

Hedvábnička – Wikipedie [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedv%C3%A1bni%C4%8Dka