🚚 Doprava již od 49 Kč! 📦 Nakupujte výhodně a neplaťte zbytečně za doručení. Více informací najdete v košíku. 😊

Bovramova poradna, Strana 18

Sklizeň ranných brambor: jak na to?

Rané brambory jsou lahodnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat už na začátku léta. Pokud jste si je zasadili na své zahradě, možná se ptáte, jak poznat, že jsou připravené ke sklizni. V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor a jak správně sklízet a skladovat rané brambory. Jak poznat zralost raných brambor? Rané brambory se obvykle sklízejí od poloviny května do konce června, v závislosti na odrůdě, podnebí a počasí. Rané brambory vyzrávají od 90 do 110 dnů po výsadbě, zatímc...

Sklizeň brambor: kompletní průvodce

Brambory jsou oblíbenou zeleninou v české kuchyni. Ročně jich každý z nás sní až 70 kg! Brambory jsou bohaté na vitamín C, draslík a škrob. Dají se upravit různými způsoby, jako příloha, polévka, placky nebo zapečené pokrmy. Pokud si brambory pěstujete na vlastní zahradě, máte jistotu jejich kvality a chuti. Ale víte, kdy je ten správný čas na sklizeň a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Kdy sklízet brambory? Čas sklizně brambor závisí na odrůdě, kterou pěstujete. Existují různ...

Druhá sklizeň rebarbory

Rebarbora je oblíbená zelenina, která se používá hlavně v kuchyni jako surovina pro různé moučníky, kompoty, marmelády nebo sirupy. Rebarbora má příjemně kyselou chuť, která osvěžuje a dodává pokrmům zajímavou příchuť. Je také bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, které prospívají našemu zdraví. Pěstuje se snadno a není náročná na péči. Stačí jí dostatek vláhy, živin a slunečního svitu. Rebarbora se může sklízet dvakrát do roka, pokud dodržíme několik zásad. Jak probíhá druhá sklizeň? Prv...

Podzimní sklizeň rebarbory: jak na to?

Rebarbora je zajímavá zelenina, která se používá spíše jako ovoce. Její kyselé a šťavnaté řapíky se hodí k přípravě marmelád, kompotů, koláčů, zákusků, ale i slaných pokrmů. Rebarbora je bohatá na vitamín C, draslík, vápník, fosfor a pektin. Má také blahodárné účinky na trávení, játra a krevní tlak. Jak ale správně sklízet a zpracovat rebarboru na podzim? Kdy a jak sklízet rebarboru? Rebarbora se obvykle sklízí na jaře, když jsou její řapíky mladé a šťavnaté. Sklizeň začíná v dubnu a končí v...

Sklizeň rebarbory: jak na to?

Rebarbora je oblíbená zelenina, která se využívá hlavně v kuchyni. Její mladé listové řapíky mají příjemně kyselou chuť a obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. Rebarbora je prospěšná pro krevní oběh, pokožku, vlasy, nervovou soustavu a kosti. Z rebarbory se dají připravit různé dobroty, jako jsou koláče, bublaniny, marmelády, kompoty nebo polévky. Jak ale správně pěstovat a sklízet rebarboru na zahradě? Pěstování rebarbory Rebarbora je nenáročná rostlina, která vydrží na jednom místě i...

Jak sklízet jarní cibulku?

Jarní cibulka je oblíbená zelenina, která se hodí do salátů, polévek, pomazánek i jako ozdoba pokrmů. Má jemnou a svěží chuť, která je méně ostrá než u zralé cibule. Jarní cibulku můžete pěstovat na zahradě nebo v květináči na okně. Jak ji správně sklízet a jaké jsou její přínosy pro zdraví? Kdy sklízet jarní cibulku? Jarní cibulku můžete sklízet, jakmile její listy dorostou do délky asi 15 cm. To obvykle trvá 8 až 10 týdnů od výsevu. Pokud jste ji zasadili na podzim, budete sklízet na jaře....

Jak na sklizeň červené cibule?

Červená cibule je oblíbenou zeleninou, která se hodí do salátů, polévek, omáček i pečených pokrmů. Má jemnější a sladší chuť než žlutá cibule a je také bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály. Jak ale správně pěstovat a sklízet červenou cibuli, aby byla kvalitní a dlouho vydržela? Pěstování červené cibule Červenou cibuli můžeme pěstovat ze sazečky nebo ze semene. Sazečku vysazujeme na jaře, obvykle v dubnu, do řádků vzdálených 25-30 cm a do hloubky 2-3 cm. Semeno vyséváme na podzim, obvy...

Jak na pěstování a sklizeň cibule?

Cibule je oblíbená zelenina, která se používá v mnoha kuchyních a receptech. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, a má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Cibule se dá pěstovat na zahradě, na poli nebo i doma v květináči. Jak na to? Druhy cibule Existuje mnoho druhů cibule, které se liší tvarem, velikostí, barvou, chutí a dobou dozrávání. Mezi nejznámější patří: Červená cibule - má kulatý tvar, fialovou slupku a sladkou chuť. Hodí se do salátů, pomazánek nebo na...

Jak na sklizeň a skladování cibule?

Cibule je oblíbená a užitečná zelenina, kterou lze pěstovat ve vlastní zahradě. Pokud chcete mít z cibule co největší užitek, je důležité ji správně sklízet a skladovat. V tomto článku se dozvíte, jak na to. Kdy a jak sklízet cibuli? Správný čas na sklizeň cibule závisí na druhu a odrůdě, kterou pěstujete. Obecně platí, že cibule je připravena ke sklizni, když začne nať poléhat, zasychat a krček cibule změknout. To se obvykle děje v polovině až konci léta, asi 150 dnů po výsevu nebo výsadbě...

Kdy sklízet cibuli?

Cibule je oblíbená a zdravá zelenina, kterou můžete pěstovat na své zahradě. Ale víte, kdy je ten pravý čas ji sklízet? To záleží na tom, jakou cibuli pěstujete a jakým způsobem. Cibule ze sazečky Pokud jste si koupili malé cibulky sazečky, které jsou vypěstované ze semínek v minulém roce, můžete je vysadit na záhon na jaře a očekávat sklizeň v červnu až červenci. Cibule ze sazečky roste rychleji, lépe odolává plevelům a potřebuje dostatek prostoru. Ke sklizni je připravená, když je nať u p...