Čínské prase

Čínské prase, známé také jako čínské prasátko, je souhrnné označení pro různá plemena prasat domácího (Sus scrofa domestica) pocházející z Číny. Tato plemena se vyznačují rozmanitou paletou barev, typickým vzhledem a specifickými vlastnostmi. V tomto článku se ponoříme do světa čínských prasat a prozkoumáme jejich plemena, historii a chov.

cinske-prase

Čínské prase

Plemena čínských prasat:

  1. Meishan: Toto plemeno je charakteristické černou srstí, velkými ušima a prohnutým hřbetem. Meishan prasata jsou známá svou odolností, plodností a chutným masem s mramorováním.
  2. Wuzhou: Toto plemeno se vyznačuje bílou srstí a velkými, vztyčenými ušima. Wuzhou prasata jsou ceněna pro svou klidnou povahu, rychlý růst a vysokou kvalitu masa.
  3. Jinhua: Jinhua prasata jsou menšího vzrůstu s bílou srstí a tmavými skvrnami. Jsou chována pro vynikající kvalitu masa, které se používá k výrobě slavného šunky Jinhua.
  4. Tibetské prase: Toto plemeno je odolné vůči chladnému počasí a vysokohorským podmínkám. Tibetská prasata se vyznačují hnědou srstí a tlustou vrstvou slaniny, která je chrání před zimou.

banner blog bovram

 

Historie a chov

Chov prasat v Číně má tisíciletou historii a čínská plemena prasat hrála důležitou roli v zemědělství a kultuře země.

Čínská prasata se chovají pro maso, sádlo a kůži.

V posledních letech se některá plemena, jako Meishan, stávají populárními i v západních zemích jako mazlíčci.

Vlastnosti čínských prasat

  • Vzhled: Čínská prasata se vyskytují v široké škále barev a velikostí. Mohou mít srst černou, bílou, hnědou nebo strakatou. Typické jsou velké uši a prohnutý hřbet.
  • Povaha: Čínská prasata jsou obvykle klidná a přátelská. Jsou inteligentní a snadno se cvičí.
  • Chov: Čínská prasata jsou nenáročná na chov a dokáží se adaptovat na různé klimatické podmínky. Jsou všežravci a jejich strava se skládá z obilovin, zeleniny, ovoce a zbytků z kuchyně.
  • Zdraví: Čínská prasata jsou odolná vůči mnoha chorobám. Je však důležité dbát na jejich zdraví a zajistit jim dostatek prostoru, pohybu a kvalitní stravu.

Čínská prasata představují fascinující skupinu plemen s bohatou historií a rozmanitými vlastnostmi. Ať už se o ně zajímáte z chovatelského hlediska, jako o zdroj kvalitního masa, nebo jako o inteligentní a přátelské mazlíčky, čínská prasata vám zaručeně přinesou mnoho radosti a užitku.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit krmiva pro prasata, napáječky nebo i další zemědělskou techniku.

Nejčastější otázky

Co žere čínské prase?

Čínské prase, známé také jako vietnamské bradavičnaté prase, je všežravec, což znamená, že jeho dieta je poměrně rozmanitá. V přirozeném prostředí by se živilo kořeny, hmyzem, červy, malými živočichy a různými rostlinami. V zajetí je dobré krmit je směsí zeleniny, ovoce, obilovin a speciálního krmiva pro prasata, které zajistí, že dostanou všechny potřebné živiny.

Jak chovat vietnamské prase?

Chov vietnamského prasete vyžaduje dostatek prostoru pro pohyb a hrabání, protože to jsou velmi aktivní zvířata. Je důležité zajistit jim přístřeší, které je ochrání před nepříznivým počasím, a dostatek stínu během horkých dnů. Pro vietnamské prase je také důležitý přístup k čisté vodě pro pití i koupání. Chovatelé by měli dbát na pravidelné veterinární kontroly a dodržovat správné očkovací schéma.

Čím krmit vietnamské prase?

Vietnamské prase by mělo dostávat vyváženou stravu, která zahrnuje zeleninu jako je mrkev, brokolice, cuketa a dýně. Můžete přidávat i ovoce, například jablka a hrušky, ale s mírou kvůli vysokému obsahu cukru. Důležitou součástí stravy je také kvalitní krmivo, které obsahuje potřebné vitamíny a minerály. Příležitostně můžete přidat i malé množství kvalitních obilovin, jako je rýže nebo oves.

Jak dlouho se krmí prase?

Krmící období pro prase se liší v závislosti na jeho věku a účelu chovu. Mláďata jsou obvykle odloučena od matky ve věku okolo šesti týdnů, kdy začínají přijímat pevnou potravu. Pro masnou produkci jsou prasata krmena až do dosažení požadované váhy, což obvykle trvá okolo šesti měsíců až rok. Domácí mazlíčci nebo prasata chovaná pro hobby jsou krmena pravidelně podle potřeb specifických pro jejich zdraví a aktivitu.