Jaké prostředky použít na hubení potkanů?

Potkani jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou způsobit značné škody na majetku, přenášet nemoci a být agresivní. Existuje několik způsobů, jak se jich zbavit, které se liší podle účinnosti, bezpečnosti a nákladů. V tomto článku vám představím některé z nich a poradím vám, jak vybrat ten nejvhodnější pro vaši situaci.

prostredky-na-hubeni-potkanu

Jaké prostředky jsou nejlepší?

1) Mechanické pasti

Mechanické pasti jsou jednou z nejstarších a nejjednodušších metod hubení potkanů. Spočívají v tom, že potkan je nalákán na návnadu, která je umístěna na spoušti pasti.

Jakmile potkan návnadu sebere, past se spustí a zvíře zabije nebo zadrží. Mechanické pasti jsou levné, snadno dostupné a nevyžadují použití jedů.

Na druhou stranu mají i několik nevýhod. Jsou nehumánní, neboť potkan může trpět bolestí nebo stresem, než zemře nebo je nalezen.

Jsou také neefektivní, protože potkani jsou velmi chytří a opatrní a mohou se pastem vyhnout nebo je obejít. Navíc je třeba pasti pravidelně kontrolovat, vyprazdňovat a znovu nastavovat.

banner blog bovram

 

2) Pasti a sklopce

Pasti pro živý odlov jsou podobné mechanickým pastem, ale místo toho, aby potkana zabily, ho pouze chytí do klece nebo boxu. Tento způsob je humánnější, protože potkanovi nezpůsobuje fyzické utrpení.

Je také vhodný pro ty, kteří nechtějí zabíjet zvířata nebo je chtějí použít k jiným účelům, například jako krmivo pro dravce. Nevýhodou je, že je třeba potkany někam přemístit nebo je utratit jiným způsobem, což může být obtížné nebo nelegální.

Také je nutné zajistit, aby potkani v pastech neměli přístup k vodě a potravě, aby se nešířily nemoci. Pasti pro živý odlov jsou také dražší a náročnější na údržbu než mechanické pasti.

3) Návnada

Návnady obsahují jedovatou látku smíchanou s potravou, která je atraktivní pro potkany. Potkani vniknou do pastí, snědí návnadu a později zemřou na krvácení, selhání orgánů nebo jiné účinky jedu.

Tento způsob je velmi účinný, protože potkani jsou všežravci a snadno se nechají nalákat. Je také bezpečný pro lidi a domácí zvířata, protože pasti jsou uzavřené a nedostupné.

Nevýhodou je, že je třeba používat jedy opatrně a dodržovat bezpečnostní pokyny, aby nedošlo k otravě nebo znečištění prostředí. Také je možné, že potkani zemřou na skrytých místech, kde je těžké je najít a odstranit, což může způsobit nepříjemný zápach nebo růst hmyzu.

 

4) Ultrazvukové plašiče

Ultrazvukové plašiče jsou elektronická zařízení, která vysílají zvuky ve vysokých frekvencích, které jsou slyšitelné pro potkany, ale ne pro lidi.

Tyto zvuky působí na potkany nepříjemně a rušivě a zabraňují jim v hledání potravy, komunikaci a rozmnožování.

Jsou neškodné, neboť nezabíjejí ani nezraňují potkany. Jsou také snadno použitelné, stačí je zapojit do zásuvky a umístit na vhodné místo.

Nevýhodou je, že jejich účinnost je omezená na určitý dosah a prostor a může být ovlivněna překážkami, jako jsou zdi nebo nábytek. Také je možné, že potkani si na zvuky zvyknou nebo je ignorují, pokud mají dostatek potravy a úkrytu.

 

Jak vybrat nejlepší prostředek na hubení potkanů?

Při výběru nejlepšího prostředku na hubení potkanů je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou:

  1. Velikost a rozsah infestace: pokud jde o jednotlivé nebo málo početné potkany, mohou být dostatečné mechanické pasti nebo pasti pro živý odlov. Pokud jde o velkou nebo trvalou kolonii potkanů, je lepší použít sklopce s otrávenou návnadou nebo ultrazvukové plašiče.
  2. Místo a prostředí: pokud jde o suché a čisté prostory, jako jsou půdy, sklepy nebo garáže, mohou být vhodné mechanické pasti nebo pasti pro živý odlov. Pokud jde o vlhké a špinavé prostory, jako jsou stoky, kanály nebo skládky, je lepší použít sklopce s otrávenou návnadou nebo ultrazvukové plašiče.
  3. Postoj k zvířatům: pokud jde o lidi, kteří nechtějí zabíjet potkany nebo jim způsobovat utrpení, je lepší použít pasti pro živý odlov nebo ultrazvukové plašiče. Pokud jde o lidi, kteří chtějí rychle a efektivně vyhubit potkany, je lepší použít mechanické pasti nebo sklopce s otrávenou návnadou.
  4. Náklady a údržba: pokud jde o lidi, kteří chtějí ušetřit peníze nebo nemají čas se starat o pasti, je lepší použít mechanické pasti nebo sklopce s otrávenou návnadou. Pokud jde o lidi, kteří jsou ochotni investovat více peněz nebo se pravidelně starat o pasti, je lepší použít pasti pro živý odlov nebo ultrazvukové plašiče.

Zdroje článku:

Pest advice for controlling Rats [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://bpca.org.uk/a-z-of-pest-advice/rat-control-how-to-get-rid-of-and-prevent-rats-bpca-a-z-of-pests/188991

Is There a Humane Way to Get Rid of Rats? - Turner Pest Control [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.turnerpest.com/wildlife/is-there-a-humane-way-to-get-rid-of-rats/

What Kills Rats Instantly? Here's The Trick [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://bigdavespestcontrol.com/what-kills-rats-instantly/