Jaký je nejúčinnější jed na potkany?

Potkani jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou napáchat značné škody na majetku, zdraví a životním prostředí. Potkani jsou také přenašeči mnoha nebezpečných nemocí, jako je leptospiróza, mor, salmonelóza nebo vzteklina. Proto je důležité se jich co nejdříve zbavit, pokud se vyskytnou v našem okolí.

jaky-je-nejucinnejsi-jed-na-potkany

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak potkany vyhubit, je použití jedu na potkany. Jed na potkany je speciální látka, která působí na potkany smrtelně, ale je relativně neškodná pro ostatní živočichy. Obvykle se podává v podobě návnady, která je pro potkany lákavá a snadno dostupná.

Jak funguje jed na potkany?

Jed na potkany je ve skutečnosti tzv. antikoagulační rodenticid, který v těle potkana zablokuje využití vitaminu K, který je potřebný ke srážení krve.

S nedostatkem vitaminu K dochází k pomalému krvácení, avšak až za 3 - 5 dní se objeví první příznaky otravy.

Potkan pak zemře na vnitřní krvácení, aniž by si toho ostatní potkani všimli. Tím se zabrání tomu, aby se potkani naučili vyhýbat nástraze.

 

Jaké jsou druhy jedu na potkany?

Jed na potkany se vyrábí v různých formách, jako jsou zrní, granule, pasta, bloky nebo gel. Každá forma má své výhody a nevýhody.

Zrní a granule jsou vhodné pro suchá místa, kde potkani hledají potravu. Pasta, bloky a gel jsou odolnější proti vlhkosti a plísním, a proto se hodí pro vlhká místa, jako jsou kanalizace, sklepy nebo otevřený terén.

Pasta a gel jsou také velmi atraktivní pro potkany, protože obsahují látky, které je silně lákají.

banner blog bovram

Jak správně používat jed na potkany?

Při používání jedu na potkany je třeba dodržovat několik zásad, aby byla zajištěna jeho účinnost a bezpečnost.

Mezi tyto zásady patří:

  1. Před umístěním nástrahy odstraňte všechny potraviny, které by mohly být pro potkany snadno dosažitelné a mohly by je odlákat od jedu.
  2. Oblast, kde se potkani vyskytují, nijak nečistěte, aby to potkany nevyrušilo a neodlákalo je od nástrahy.
  3. Sáčky s nástrahou umístěte do deratizačních staniček a viditelně je označte, aby bylo zřejmé, že obsahují nebezpečný přípravek. Deratizační stanice chrání nástrahu před poškozením a zamezují přístupu dětí, domácích a hospodářských zvířat.
  4. Nástrahu vždy umístěte mimo dosah dětí, domácích a hospodářských zvířat, aby nedošlo k jejich otravě. Pokud se tak stane, okamžitě vyhledejte veterináře nebo lékaře.
  5. Nástrahu připevněte do blízkosti míst, kde jste zaznamenali výskyt potkanů, jako jsou díry, nory, cestičky nebo stopy. Potkani jsou zvyklí na své trasy a neochotně je mění.
  6. Nástrahu pravidelně kontrolujte a doplňujte, dokud nezmizí veškeré známky přítomnosti potkanů. Potkani se mohou vyskytovat v různých skupinách a mít různé preference k potravě, proto je třeba používat dostatečné množství nástrahy a různé druhy jedu.
 

Kde koupit jed na potkany?

Jed na potkany je volně prodejný a lze ho zakoupit v obchodech se zahradnickými potřebami, drogeriích nebo na internetu. Při výběru jedu na potkany je třeba dbát na jeho kvalitu, účinnost a bezpečnost.

Účinné návnady můžete zakoupit i u nás na e-shopu: Jed na potkany.

Nejčastější otázky

Co je nejlepší na potkany?

Potkani jsou chytrá a společenská zvířata, která jsou známá svou schopností učit se a přizpůsobovat se. Mají výbornou paměť a jsou schopni se naučit složité úkoly, což je činí skvělými zvířaty pro vědecký výzkum. Také jsou známí svou schopností vytvářet pevné pouto s lidmi, což z nich dělá oblíbené domácí mazlíčky pro ty, kteří hledají inteligentního a interaktivního společníka.

Co je účinné na potkany?

Pokud hovoříme o kontrole potkanů v domácnosti nebo na farmě, účinnými metodami jsou pasti a návnady. Je důležité používat bezpečné a humánní metody. Elektronické pasti a živé pasti jsou považovány za humánnější alternativy k tradičním pružinovým pastem. Důležitým aspektem je také prevence, například udržování čistoty a odstraňování zdrojů potravy, které mohou potkany přitahovat. 

Co je pro potkany jedovaté?

Potkani jsou citliví na řadu jedovatých látek. Mezi běžné toxiny patří čokoláda, kofein, alkohol, avokádo, sladidla obsahující xylitol a některé domácí rostliny, jako jsou dieffenbachie nebo filodendrony. Také jsou citliví na mnoho běžných pesticidů a rodenticidů.

banner blog bovram

Zdroje článku:

6 Best Rat Poisons (2024 Review) - This Old House [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.thisoldhouse.com/pest-control/22907923/best-rat-poison

Which Poison is best for Rats [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.killline.co.uk/blog/which-poison-is-best-for-rats